Norsk nej til Microsoft

Den norske regering vælger Microsoft-formater fra i den mest omfattende beslutning om, hvilke dokument- og multimedieformater staten fremover må bruge, så ingen bliver holdt ude.

Den norske IT-minister Heidi Grande Røys får vedtaget omfattende beslutning om at bruge åbne IT-formater i det offentlige og overhaler dermed Danmark indenom. Foto: Jan Jørgensen
Læs mere
Fold sammen
I en af de mest omfattende beslutninger om at indføre fælles, åbne IT-standarder i det offentlige har Norge valgt at sige nej til at tillade Microsoft-formater.

Den norske fornyelsesminister Heidi Grande Røys, som har ansvaret for al IT, fik torsdag regeringens godkendelse af, hvilke formater til tekstdokumenter, video, lyd og billeder der fremover bliver obligatoriske i den offentlige forvaltning og dermed, både når noget skal lægges på Internet, og når der kommunikeres med borgere og virksomheder.

ODF og PDF er valgt

Mest markant gør ministeren det nu obligatorisk at bruge dokumentformaterne PDF og ODF - men ikke Microsofts OpenXML - i det offentlige. PDF er til dokumenter, der ikke skal kunne redigeres i efterfølgende, mens ODF, som bl.a. er standardformatet i de gratis kontorpakker OpenOffice og Lotus Symphony, bruges til redigerbare dokumenter. PDF og ODF skal fra 1. januar 2011 også bruges, når der sendes elektronisk post mellem staten og borgerne.

»Alle brugere skal have lige adgang til offentlig information og tjenester på Internet. Staten skal ikke diskriminere brugere med baggrund i, hvilket slags teknisk udstyr og hvilke programmer de benytter. Med denne vedtagelse giver vi brugerne en ret til at se eller afspille multimediemateriale fra staten i åbne formater, som ikke er låst til en enkelt leverandør på markedet,« siger Heidi Grande Røys om vedtagelsen.

Klar besked om billeder, video og lyd

På statslige Internet-sider skal alt multimedieindhold fra 1. januar 2012 publiceres i åbne formater. For video betyder det i formatet Theora/Vorbis/Ogg eller H.264/AAC/MP4. Lyd skal lægges ud i Vorbis/Ogg, MP3 eller FLAC/Ogg, mens billeder gemmes i JPEG eller PNG.

For også at kunne håndtere samiske bogstaver og tegn fra andre sprog korrekt skal tegnsættet UTF8 anvendes i alle nye IT-projekter i staten fra 1. januar 2012.

Danmark overhalet indenom

I Danmark besluttede et enigt folketing at indføre åbne IT-standarder i det offentlige fra 1. januar 2008 ved al nyindkøbt IT. Den danske beslutning er dog ikke så gennemgribende som den norske, og politikerne vil først til efteråret træffe endelig beslutning om, hvilket eller hvilke dokumentformater der fremover skal bruges myndighederne imellem, og når der skrives til borgere og virksomheder.

Læs mere
Referansekatalog for IT-standarder i offentlig sektor - den norske regerings 20 sider lange beskrivelse af, hvilke formater der skal anvendes hvornår (i PDF-format)