Norsk minister presser Telenor-formand til at gå straks

Telegiganten Telenors bestyrelsesformand trækker sig øjeblikkeligt, inden han bliver fyret af den norske erhvervsminister i bestikkelsessag.

Den norske erhvervsminister Monica Mæland var klar med en fyreseddel til Telenors bestyrelsesformand, som ikke har handlet godt nok i betænkt bestikkelsessag, mener hun. Arkivfoto: Lynn Bo Bo, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Lynn Bo Bo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsesformanden for den norske Telenor-koncern trækker sig øjeblikkeligt og kommer dermed en fyring i forkøbet.

Svein Aaser, som har siddet i spidsen for Telenors bestyrelse siden 2012, meddelte fredag, at han straks går af. Det skyldes uenighed med den norske erhvervsminister Monica Mæland, som allerede havde bedt bestyrelsen om at finde en ny formand, skriver den norske netnyhedstjeneste E24.no.

»Jeg har ikke længere tillid til Telenors bestyrelsesformand,« har ministeren meddelt i en pressemeddelelse.

Minister: Det er alvorligt

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor, der hører til blandt verdens ti største mobilselskaber og i Danmark er nummer to efter TDC.

Det er den betændte sag om bestikkelse, som det delvis Telenor-ejede mobilselskab Vimpelcom er involveret i, der er baggrunden for uenigheden. Vimpelcom, der er børsnoteret i USA og har hovedsæde i Amsterdam i Holland, er blevet taget i at have betalt penge under bordet for at få fingrene i de nødvendige licenser til at drive mobiltelefoni i Usbekistan. Sagen efterforskes i flere lande.

»Jeg har nu fået ny information om sagen. Dette er oplysninger, som både Stortingets kontrol- og konstitutionskomité og jeg burde have fået tidligere. Det, mener jeg, er alvorligt,« lyder det fra Monica Mæland.

Telenor sælger ud

Telenors nye koncerndirektør siden i sommer, Sigve Brekke, meddelte for nylig, at Telenor agter at sælge sin aktiepost i Vimpelcom. Her har Telenor i årevis ligget i strid med hovedaktionæren, den russiske milliardær Mikhail Fridman. Samtidig nedskrev Telenor værdier for 7,5 milliarder norske kroner i sit regnskab på grund af Vimpelcom-affæren.

Også den tidligere bestyrelsesformand for Telenor blev fyret af den daværende erhvervsminister.