Norsk minister kræver mere IT-konkurrence

Den norske minister for fornyelse og administration står bag omfattende plan, der skal udbrede brugen af alternativ IT i det offentlige. Hendes ministerium lægger selv for, og hun håber snart at få en snak om fælles, nordisk samarbejde med den danske videnskabsminister.

»Heidi-effekten« skal få Norge til at bruge open source-software og virkelig rykke IT-branchen ud i mere konkurrence. Den norske minister for fornyelse og administration, Heidi Grande Røys (til venstre), og direktøren for de nyåbnede nationale kompetencecenter for open source-software, Heidi Arnesen Austlid, står sammen bag satsningen. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
I løbet af denne uge melder den norske regering ud, at Norge i modsætning til Danmark kun vil bruge et dokumentformat i den offentlige forvaltning, nemlig ODF. Samtidig lægges der op til en bred indsats for at fremme brugen af alternativ software i det offentlige.

Det siger Heidi Grande Røys, Norges fornyelses- og administrationsminister med ansvar for bl.a. IT, til Berlingske Business, og hendes eget ministerium agter at få forrest.

»Inden jul fremlægger jeg mit forslag. De norske regering ønsker at politisere IT, så det ikke overlades til eksperter og akademikere. Det er vigtigt, at vi peger i den retning, vi ønsker at gå i, så vi kan åbne dørene. Og så skal vi selv være foregangseksemplet,« siger Heidi Grande Røys under et besøg hos Nordisk Råd i København.

Hun er også Norges minister for nordisk samarbejde og vil derfor snarest muligt hanke op i sin danske kollega, videnskabsminister Helge Sander (V), for at få et bredere nordisk samarbejde i stand om en fælles indsats for at udvikle og bruge open source-programmer.

Hendes eget ministerium går selv i front. Fornyings- og administrasjonsdepartementet skifter sit postjournalsystem ud med et nyt, baseret på open source-software. Leverandøren er et mindre firma.

Dørene skal op for alle
Der skal nemlig mere konkurrence blandt IT-leverandørerne, mener ministeren.

»Kommunerne lægger vældigt lidt vægt på økonomien. I fokus er effektiviteten ved en sømløs, offentlig forvaltning, hvor man skal kunne udveksle dokumenter. Derudover er fornyelsen og demokratiseringen vigtig, og endelig tror vi på, at det vil skabe øget konkurrence, som vil styrke norsk industri. De store aktører får små og bæredygtige konkurrenter Microsoft er vældigt konfronterende i Norge og stiller spørgsmålstegn. Jeg ønsker mig debatten, og gerne en meget konfronterende debat. Men jeg ønsker også positivt at stille krav. Så må Microsoft forholde sig til det, hvis de vil drive forretning i Norge som alle andre. Microsoft er et dygtigt firma, men jeg ønsker at åbne dørene for alle de andre, som i dag er lukket ude,« siger Heidi Grande Røys.

Som eksempel nævner hun, at Microsoft for to år siden tegnede kontrakt med 12 af de 19 regionskommuner (»fylker«).

»Kommunerne modtager væg-til-væg-pakker og tænker ikke på at kunne tage andre leverandører ind. Efter spørgsmål i Stortinget blev det besluttet at sætte Konkurrencetilsynet ind, men Microsoft ændrede kontrakten, inden der faldt en afgørelse,« siger hun.

Ministeren har et næsten enigt Stortinget bag sig. Kun Fremskrittspartiet er imod. Næste skridt bliver, at hun i løbet af 2008 vil kræve, at man i alle offentlige IT-udbud skal forholde sig til at vælge en open source-løsning.

Ingen religionskrig

For tre uger siden udpegede ministeren Heidi Arnesen Austlid som direktør for Nasjonalt kompetansecenter for fri programvare, Norges nye kompetencecenter, der skal udbrede brugen af de ofte gratis open source-programmer i det offentlige.

»Jeg skal markedsføre open source-software og kunne vise, at der kan laves gode forretninger med det. Flere og flere gør forretninger bygget på rene open source-løsninger eller en blanding af open source- og leverandørejet software. Det handler om at skabe konkurrence. Det vil skabe tryghed ved at bruge den type af software, og det giver friheden til at kunne vælge en anden leverandør, selv om nogen måtte gå konkurs. Vi er gået fra en religionskrig til en diskussion om gode løsninger og gode forretningsmodeller,« siger Heidi Arnesen Austlid, som i en årrække har været hos IT-brancheorganisationen IKT-Norge.

Selv om centeret finansieres for offentlige midler, er det selvstændigt.

»I Danmark er Softwarebørsen en del af Videnskabsministeriet. Vi står frit, og derfor vil vi presse på for at få tingene gjort,« understreger Heidi Arnesen Austlid.

Levende laboratorium

I Danmark skal alle nyindkøb af IT fra 1. januar 2008 overholde åbne standarder. Et enigt folketing besluttede i sommeren 2006 at støtte det radikale forslag. Uafklaret i Danmark er stadig, hvilke dokumentformater (tekstbehandling og regneark) man fremover skal anvende. Som en blød mellemvej accepterer man foreløbig både ODF og Microsofts nye OpenXML. De vil blive afprøvet under skarp overvågning frem til 2009 gennem en række forsøg, som IT- og Telestyrelsen under Videnskabsministeriet i øjeblikket arbejder på at sætte i gang.

Morten Kjærsgaard, formand for Open Source-Leverandørerne i Danmark (OSL), kalder den norske holdning »utroligt interessant«.

»Det giver Norge en utroligt unik mulighed for at bruge Danmark som laboratorium for, hvor man skal gøre eller ikke skal gøre. Og vi får muligheden for at studere, hvordan man gør med et format, som man i Danmark har sagt ikke kan lade sig gøre,« siger han.

Den norske ministers initiativer vil give genlyd i Danmark, siger Thomas Gregers Honoré, administrerende direktør for IT-giganten Oracle i Danmark.

»Jeg tror bestemt, at man i Danmark vil lytte til den norske beslutning, og at den vil få indflydelse på, hvad Danmark vælger. Og det er meget interessant, at man siger, at økonomien ikke er det vigtigste argument for at skifte,« siger han.