Norsk kommune tog Microsoft ind igen

Gratisprogrammer var for svære at få til at fungere sammen med kommunens fagsystemer. Derfor er man vendt tilbage til betalt software. Andre kommuner udvider brugen af de gratis computerprogrammer.

Frustrationen ved noget nyt kan være stor, når det kommer til computerprogrammer - navnlig hvis de ikke spiller sammen med andre programmer, som man bruger ofte. Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En norsk kommune har kastet gratisprogrammer på porten og er gået tilbage til den betalte Microsoft-software, som tidligere blev anvendt.

Sarpsborg Kommunes nye IT-chef, Tommy Otnes, mente ikke, at den gratis kontorpakke OpenOffice fungerede sammen med kommunens øvrige IT-systemer. Det kneb med at kunne samarbejde om dokumenter, der var problemer med de store fagsystemer, som kommunen bruger, og det kneb med at åbne Microsoft Office-filer, som andre sendte til kommunen, der ligger i det sydlige Norge og er en af Norges ti største byer.

Tilbage til det velkendte

»Vi er gået tilbage til Microsoft 2007. Det var strategisk vigtigt at gøre dette. Brugerne er fornøjede, og kommunen er blevet mere effektiv. Nu har vi et velfungerende system, baseret på programmer, som folk kender fra tidligere. Og samarbejdet er blevet uendeligt meget bedre,« siger Tommy Otnes til magasinet OffSek, Norges største om offentlig ledelse.

Konstitueret direktør Christer Gundersen fra det offentlige Friprogsenteret, der arbejder med at udbrede gratis software i det offentlige, mener, at en del af problemet med at få den gratis software udbredt mere ligger i, at »mange fagsystemer i dag er svejset fast til Microsoft Office-pakken«. Det gør det svært at skifte.

Ikke gratis - men det lønner sig

I en anden norsk kommune, Asker Kommune, har IT-chef Ole Kristian Tangen indført OpenOffice på alle skoler og står for at udvide dette til andre dele af kommunen. Asker Kommune er en del af et IT-samarbejde mellem de ti største, norske kommuner. De anvender fælles IT-standarder, så det er muligt at udveksle data.

»Selv om man bruger fri software, er det langtfra gratis. Det koster at udvikle nye IT-systemer. Men bedre informationsflytning gør, at arbejdsprocesserne kan strømlines,« siger IT-chef Ole Kristian Tangen til OffSek.

Den såkaldte open source-software findes til både Windows, Mac OS og Linux, hvor sidstnævnte i sig selv er open source-software. Programmerne er oftest gratis at hente og bruge. I stedet betaler man for hjælp til installation, undervisning, udvikling af særlige funktioner m.m.