Norsk import fra Rusland er steget 90 procent – politikere raser

Aldrig før har norske virksomheder købt så stort ind i Rusland som i marts. Flere af de selskaber, den norske stat er storejer i, importerer russiske varer i stor stil.

Norsk Hydro, som den norske stat er storejer i, har i marts modtaget store leverancer af russiske materialer til sin aluminiumproduktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gwladys Fouche/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens verdens fokus er på at ramme Rusland hårdest muligt på pengepungen efter landets invasion af Ukraine 24. februar, kan nordmændene lægge marts bag sig med den største import fra kæmpelandet mod øst nogensinde.

Norges import fra Rusland var således på rekordhøje 3,1 milliard norske kroner (2,42 milliarder danske). Det er næsten 90 procent mere end for et år siden.

Det svarer til, at russiske varer udgjorde 3,5 procent af Norges samlede import i marts, skriver den norske erhvervstjeneste E24.no.

Februar 2022 lå over 80 procent højere end året før.

Energimilliarderne vælter ind

Norge, som ikke er medlem af EU, indførte sine første sanktioner mod Rusland 18. marts.

Tallene kommer, samtidig med at Norges statistiske kontor, Statistisk Sentralbyrå (SSB), kan melde om, at de stadig højere energipriser får milliarderne til at vælte ind i den norske statskasse.

Eksporten af råolie har i marts hentet 51,6 milliarder norske kroner hjem – dobbelt så meget som de 26,1 milliard i marts 2021 – mens naturgaseksporten på et år er seksdoblet til 112,4 milliarder norske kroner.

Derfor får importtallene fra Rusland mange norske politikere til at reagere skarpt.

»Dette må der sættes en stopper for. Norge må holde op med at finansiere Putins krig. Det kan ikke fortsætte,« sger Ola Elvestuen fra det socialliberale Venstre til E24.

Miljøpartiet De Grønnes næstformand, Aril Hermstad, kalder over for det norske nyhedsbureau NTB udviklingen »vanvittig« og vil nu afkræve den socialdemokratiske regering en fuldstændig oversigt, så der kan lægges en plan for at nedbringe importen fra Rusland.

Staten er storejer

Siden september 2021 har den norske import fra Rusland – med undtagelse af i februar i år – sat rekord måned for måned.

For hele 2021 lå den norske import fra Rusland næsten seks gange højere end eksporten. I alt importerede Norge varer for 21,8 milliarder norske kroner.

Blandt de selskaber, som får varer fra Rusland, er Norsk Hydro og Equinor – det tidligere Statoil. I begge selskaber er den norske stat hovedaktionær med 34 procent af ejerskabet i Norsk Hydro og 62 procent i Equinor.

Norsk Hydro importerer materialer til sin aluminiumproduktion, mens Equinor henter olie og olieprodukter. Begge selskaber påpeger, at deres aftaler er indgået, før Rusland invaderede Ukraine. Norsk Hydro fremhæver endvidere, at ingen af selskabets leverandører er underlagt sanktioner, og at der arbejdes på at finde alternative leverandører.

Equinor besluttede efter invasionen at ophøre med at købe olie og olieprodukter fra Rusland og arbejder på helt at trække sig ud af Rusland.

EU har indført restriktioner på import af blandt andet kul, jern, stål, træ, cement, fisk og alkohol fra Rusland, hvilket Norge har tilsluttet sig. Norge støtter også Ukraine med våben og finansiering.