Norsk finanstilsyn beder om redegørelse fra Nordea

Det norske finanstilsyn beder Skandinaviens største bank, Nordea, og norske DNB om at komme med redegørelser i forhold til anklagerne om, at bankerne skulle have hjulpet deres kunder med at oprette skuffeselskaber for at unddrage sig at betale skat.

Foto: Thomas Lekfeldt

Det oplyser det norske nyhedsbureau NTB.

- Finanstilsynet vil bede om en redegørelse fra de berørte bankers ledelser omkring de forhold, som er kommet frem. Inden for rammerne af det europæiske tilsynsarbejde vil Finanstilsynet også tage sagen op over for finanstilsynet i Luxembourg, siger direktøren for det norske finanstilsyn, Morten Baltzersen.

Henvendelserne vil blive sendt til ledelserne i Nordea Bank Norge og DNB.Det er finanstilsynet i Luxembourg, som fører direkte tilsyn med arbejdet i norske bankers datterselskaber i Luxembourg, påpeger Morten Baltzersen.

- Det norske finanstilsyn har tilsynsansvar for norske bankkoncerner, som omfatter tilsyn med, at koncernerne har tilfredsstillende styring af og kontrol med hele deres virksomhed, forklarer han.

Tilsynschefen understreger samtidig, at banker ikke må bidrage til lovbrud.- Det gælder også bankernes datterselskaber eller filialer i andre land, pointerer Morten Baltzersen.

Meldingen kommer, efter at det i en koordineret indsats fra medier fra hele verden er afsløret, at flere banker har været aktive i forhold til at skabe selskaber i Panama med hjælp fra et lokalt advokatfirma. Det gælder blandt andet for Nordea. Pengene mistænkes for at være blevet sendt i skattely.

/ritzau/FINANS