Norsk finansmand vil drive investeringsbank via kuldsejlet dansk bank

En norsk finansmand har købt resterne af den kuldsejlede Andelskassen JAK, der arbejdede for "en økonomi uden rente og uden spekulation". Den norske finansmand vil nu drive investeringsbank i Andelskassen.

Rolf Dammann har købt Andelskassen J.A.K. af Finansiel Stabilitet. Foto: Kirsten Sørbo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden, de kaldte "Profeten fra Brande", ville vende sig i graven, hvis han vidste, hvad der er på vej til at ske med det pengeinstitut, Andelskassen J.A.K, der blev stiftet tilbage i 1930'erne.

Andelskassen blev stiftet på baggrund af landsbevægelsen J.A.K. - jord, arbejde og kapital, som "profeten" Kristian Engelbrecht Kristiansen fra Brande stod bag, og som arbejdede for et samfund med "et retfærdigt økonomisk system og en økonomi uden rente og uden spekulation".

Stiftelsen af J.A.K. skete i årene efter den finanskrise, der kulminerede med et kæmpe krak på den amerikanske børs på Wall Street, den såkaldte sorte tirsdag 24. oktober 1929.

Her godt 80 år senere er Andelskassen J.A.K. lukket af Finanstilsynet på grund af økonomiske problemer, overtaget af det statslige selskab Finansiel Stabilitet og nu solgt til en norsk finansmand, der vil drive investeringsbank gennem resterne af andelskassen.

Manden hedder Rolf Dammann. Han ejer i forvejen hovedparten af den norske investeringsbank Netfonds, der var den første bank i Skandinavien til at lancere værdipapirhandel på internettet for kunderne. Det var i 1997.

Nu udvider han forretningen med et ben i Danmark via købet Andelskassen J.A.K., der inkluderer omkring 3.200 kundeforhold med samlede udlån på omkring 210 mio. kr. og indlån på omkring 175 mio. kr. Andelskassen J.A.K. har hovedkontor i Slagelse og desuden mindre filialer i Brenderup, Nykøbing Mors og Thisted.

Rolf Dammanns plan er at drive investeringsbank i Danmark også, men finansmanden understreger, at han samtidig vil videreføre de almindelige bankforretninger, som andelskassens 3.200 kunder har i dag.

»Vi tager det stille og roligt i starten og konsoliderer os. I anden fase kan vi så begynde at tilbyde værdipapirhandel til kunderne i Andelskassen og prøve at se, om andre danskere er interesserede i det. Men først og fremmest vil vi konsolidere og videreføre alle tjenester. Det er første prioritet,« siger Rolf Dammann.

Han forventer, at fokus det første år vil være på at bevare Andelskassens nuværende forretninger, hvorefter han formentlig vil begynde at markedsføre handlen med værdipapirer.

»Vi vil prøve at videreføre alt sammen, men vores fokus har jo altid først og fremmest været opsparing og handel med værdipapirer,« siger Rolf Dammann.

Han fortæller, at norske Netfonds er et forholdsvis lille foretagende med knap 20 medarbejdere i Oslo. Med overtagelsen af Andelskassen J.A.K. omtrent fordobler han antallet af ansatte, men generelt er han ikke ivrig efter hurtig vækst.

»Det har ikke været så vigtigt for os med vækst. Det har været vigtigere at drive en selvstændig og forsigtig forretning,« siger Rolf Dammann.

Andelskassens deroute

Andelskassen J.A.K. har gennem en årrække været i store økonomiske problemer, og den daværende ledelse har flere gange arbejdet på forskellige løsninger for at få tilført yderligere kapital til andelskassen. Men i begyndelsen af oktober 2015 gik den ikke længere.

Efter at have fundet yderligere behov for at nedskrive værdien af en række lån orienterede Finanstilsynet fredag 2. oktober andelskassens ledelse og bestyrelse om, at de havde indtil søndag 4. oktober klokken 18 til at finde 8,25 millioner kroner i ny kapital, ellers ville andelskassen blive lukket.

Pengene blev ikke fundet, og dermed blev andelskassen lukket og overtaget af Finansiel Stabilitet mandag 5. oktober.

Forud lå en masse uro i Andelskassen. Blandt andet var andelskassens direktør, Wolmer Møller, i september 2015 helt ekstraordinært blevet fyret af Finanstilsynet for manglende kontrol med hvidvaskning.

Dansk investor forsøgte at købe Andelskassen

Den danske investor Jens Kindberg forsøgte i flere omgange - både inden og efter den blev lukket - at købe Andelskassen J.A.K. Forsøgene skete i samarbejde med en række øvrige investorer, herunder andelshavere i Andelskassen.

Jens Kindberg formåede dog aldrig at præsentere en samlet løsning for overtagelse og videreførelse af Andelskassen, der var tilstrækkelig acceptabel for Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet.

I løbet af den proces fortalte Jens Kindberg til Berlingske, hvordan han følte, at særligt Finanstilsynet modarbejdede ham i stedet for at søge en acceptabel løsning.

I stedet endte Finansiel Stabilitet altså med at sælge Andelskassen J.A.K. og aktiviteterne til norske Rolf Dammann og Netfonds.

Rejser erstatningskrav mod den tidligere ledelse

I samme forbindelse vil Finansiel Stabilitet rejse et erstatningskrav mod den tidligere ledelse i Andelskassen J.A.K.

Finansiel Stabilitet har fået advokatfirmaet Kromann Reumert til at foretage en advokatundersøgelse af Andelskassen J.A.K.'s forlis, og den tidligere ledelse får stor kritik i redegørelsen.

»På trods af langvarig og alvorlig kritik fra både Finanstilsynet og Andelskassens revisor er det vores vurdering, at Andelskassens ledelse ikke formåede at skabe grundlaget for mere langsigtede løsninger, herunder at håndtere en nedbringelse af Andelskassens store og svage eksponeringer,« skriver Kromann Reumert blandt andet.

Læs advokatredegørelsen her: Advokatredegørelse

Advokatfirmaet konkluderer, at ledelsen har ført en utilstrækkeligt kreditstyring med en række udlån og ikke haft et tilstrækkeligt fokus på en forsvarlig ledelse af Andelskassen.

På den baggrund anbefaler Kromann Reumert, »at Andelskassen (der siden er overtaget af Finansiel Stabilitet, og derfor går anbefalingen egentlig til Finansiel Stabilitet, red.) gør et erstatningsansvar gældende over for de personer i Andelskassens tidligere ledelse, der har medvirket til at bevilge de konkrete udlån eller foretaget øvrige ansvarspådragende handlinger, hvor vi har vurderet, at der foreligger det fornødne ansvarsgrundlag.«

Finansiel Stabilitet bekræfter på sin hjemmeside, at statsselskabet på baggrund af advokaternes anbefaling har besluttet at gøre et erstatningsansvar gældende mod den tidligere ledelse i Andelskassen J.A.K.