Norsk ejer vil gøre danske snaps-klassikere sexede igen

Norske Arcus-Gruppen vil genrejse de danske spritklassikere Gammel Dansk og Aalborg Akvavit. Snaps skal være for de unge igen, siger Arcus-chef Otto Drakenberg.

Den gamle ejer af Aalborg og Gammel Dansk skruede ned for produktudviklingen, men med norske Arcus-Gruppen ved roret er der igen udsigt til nye varianter af akvavit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjørn Kähler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt nok er julen kun netop overstået, men norske Arcus-Gruppen er på en mission for igen at få danskerne til igen at skåle i snaps hele året rundt.

I sommer købte virksomheden, der også står bag den nordiske ærkerival Linie Akvavit, de danske spritklenodier Gammel Dansk og Aalborg Akvavit af den franske spirituskoncern Pernod Ricard. Nu har konkurrencemyndighederne godkendt købet, og Arcus-Gruppen er klar med en plan for genrejsningen af de to hæderkronede spiritusmærker, skriver Børsen.

Hvor den gamle ejer skar ned på udviklingen af nye varianter, skal der nu nye urter i snapsen.

"Snaps skal gøres sexet igen. Det er ikke kun noget for de ældre forbrugere. I Norge er vi lykkedes med en repositionering. For 15 år siden var snaps kun noget, man drak for at blive beruset i højtiderne. Men siden da har man arbejdet med at gøre akvavit til en naturlig del af måltiderne kombineret med øl og på den måde erstatte vin," siger topchefen Otto Drakenberg til Børsen.

Arcus-Gruppen slap i juli sidste år godt 770 millioner kroner for de to mærker, der er resterne af De Danske Spiritusfabrikker, og der er umiddelbart langt til tidligere tiders storhed. Hvor danskerne ved årtusindskiftet skålede i akvavit for over en milliard kroner om året, så omsatte man i 2011 for ca. 200 mio. kroner.

Omsætningen skal løftes, men først skal man kæmpe for at bremse faldet og igen få danskerne til at også at hæve snapseglassene uden for jul og påske.

Det kan blive en svær øvelse, mener en af Arcus-Gruppens kommende storkunder, Dansk Supermarked.

"Gammel Dansk og Aalborg er ikke, hvad de har været. Jeg tror, det bliver svært at få medvind på markedet. Demografien, sundhedstrends og den danske afgiftsstruktur gør, at det nok bliver noget op ad bakke," siger indkøbschef med ansvar for drikkevarer Henrik Dahlgaard til Børsen.

Arcus-Gruppen vil holde fast i produktionen af Aalborg Akvavit og Gammel Dansk som hidtil: Produktion i Aalborg og tapning i Svendborg. I Norge har selskabet, der er grundlagt på resterne af det norske spiritusmonopol, haft succes med at skabe nye typer af luksusakvavit, der prismæssigt lægger sig opad dyr whisky og cognac. Det er et marked, der vokser i Norge, og planen er derfor også at følge trop med den slags lanceringer i Danmark.