Norge vil sælge ud af Telenor

Den nye, norske regering vil sælge 20 procent af et af verdens ti største mobilselskaber.

Telenors største enkeltejer er den norske stat, som nu vil sælge ud af sin aktiepost. Arkivfoto: Telenor Fold sammen
Læs mere

Et af verdens ti største mobilselskaber, det norske Telenor, skal have nye ejere, efter at den norske regering har besluttet at sælge ud.

Den norske stat, som i dag ejer 54 procent af Telenor, vil ned på at eje 34 procent i både Telenor og industrigruppen Kongsberg Gruppen. Regeringen går nu til det norske Stortinget for at få lov til at arbejde videre med udsalget, men det kræver opbakning fra andre partier.

Centrumhøjreregeringen, som tiltrådte i oktober 2013, er nemlig en mindretalsregering men meldte inden valgsejren ud, at den agter at nedbringe den norske stats rolle i en række selskaber og gennem privatisering hente flere penge til den norske statskasse for samtidig at give det private erhvervsliv større spillerum.

Hovedkontor skal forblive i Norge

»Vi skal have et bevidst forhold til, hvad vi ejer. Staten har mange roller og er en stor magtfaktor. Det er vigtigt for os at sikre magtspredning. Samtidig tror jeg, at dette vil åbne nye muligheder for begge selskaber,« siger erhvervsminister Monica Mæland fra det konservative Høyre til norsk TV, NRK.

Telenor, som i Danmark er nummer to efter TDC, har 172 millioner kunder i Europa og Asien. Aktieposten på 20 procent, som nu skal sælges fra, er 44 milliarder norske kroner værd.

Staten ejer 50 procent af Kongsberg Gruppen og vil ned på 34 procent.

Den norske regering ønsker fortsat at eje store aktieposter i begge selskaber, ligesom de skal bevare deres hovedkontorer i Norge.

»Det vil vi sikre ved at bevare 34 procent af aktierne,« siger Monica Mæland.

Den norske stat ejer aktier i en række større norske selskaber, heriblandt olieselskabet Statoil, aluminiumproducenten Norsk Hydro, banken DNB og kunstgødningsproducenten Yara.