Norge vil kun gemme data i et halvt år

De to store partier har indgået aftale om større kontrol med de oplysninger om brug af telefoner og Internet, der nu samles ind. I Danmark gemmes 100.000 oplysninger om året for hver eneste dansker.

Det norske Stortinget skal nu vedtage, hvordan nordmændene skal overvåges, når de bruger telefoner og Internet. Foto: Stortinget Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle de data- og teleoplysninger, som skal gemmes for at kunne bekæmpe alvorlig kriminalitet, skal kun bevares i seks måneder, de skal alle krypteres, så ingen udenforstående kan snuse i dem, og al adgang til dem skal logges, så man ved, hvem der har brugt dem.

Det er en del af den aftale, som de to store norske partier, Høyre og Arbeiderpartiet, er blevet enige om i forbindelse med, at Norge fra 1. april 2012 indfører samme slags elektronisk overvågning, som Danmark har haft siden september 2007.

I Danmark gemmes oplysninger om alle telefonsamtaler, al brug af e-post og al brug af Internet. Det svarer til 100.000 poster pr. dansker - fra vugge til grav - hvert år.

Kun seks måneder

EU kræver som led i bekæmpelse af terror, at myndighederne - i praksis Politiets Efterrretningstjeneste - med en dommerkendelse i hånden kan få adgang til de mange oplysninger, som danske tele- og internetselskaber er forpligtet til at gemme i et år. De danske regler er langt skrappere, end EU lægger op til, og hvad andre EU-lande har gennemført eller planlægger at indføre.

Politikerne er derfor nu i færd med at vurdere, om der skal ske ændringer.

Norge er ikke medlem af EU men følger alligevel tæt de mange EU-regler og -direktiver. Den norske aftale nedsætter gemmetiden fra planlagt tolv måneder til seks, og det skal altid være en domstol, der afgør, om oplysningerne kan udleveres. Dette vil ifølge nyhedstjenesten Digi.no kræve, at strafferammen for den forbrydelse, der efterforskes, er mindst fire år.

Al adgang skal logges

Samtidig indskærpes pligten til at slette oplysningerne, når de seks måneder er gået, og de, der skal håndteres de gemte data, skal godkendes, ligesom data i sig selv skal krypteres.

Samtidig har de to partier aftalt, at alle som »grundlæggende princip [...] har ret til indblik i, hvem der får adgang til oplysninger om én selv«.

»Pligten til logning og retten til indblik i egen log skal være det bærende princip for alle større offentlige og private registre,« hedder det i aftalen, som nu skal godkendes i Stortinget.