Norge sænker renten efter pres på olieprisen

Den norske centralbank vælger overraskende at sænke sin ledende rente. Det sker efter den seneste tids udvikling i olieprisen, der betyder færre olierelaterede investeringer i 2014 og 2015.

Den norske centralbank sænker renten efter pres på olieprisen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oliebranchen har længe været en vækstmotor for Norge, men på grund af forventninger om færre olierelaterede investeringer har den norske centralbank valgt at sænke renten med 25 basispoint til 1,25 pct.

»Olieprisen er faldet kraftigt og udsigterne for væksten i norsk økonomi er svækket. Derfor sættes renten ned,« siger Øystein Olsen, norsk centralbankchef, på en pressekonference.

Kun en ud af 17 økonomer havde regnet med en rentenedsættelse, viser estimater indsamlet af Bloomberg News ifølge Ritzau Finans. Det var Handelsbanken, der havde forudset nedsættelsen.

»Begrundelsen for rentesænkningen var som ventet markant svagere udsigter for norsk økonomi, herunder især inden for olieindustrien, hvor der allerede inden det seneste pres fra lavere oliepriser var tegn på aftagende investeringsaktivitet. Det vil ifølge Norges Bank (NB) give en bølgeeffekt til resten af økonomien, og NB opskrev derfor forventningerne for ledighedsudviklingen, som kan stige noget fremover,« skriver Rasmus Gudum-Sessingø, seniorøkonom i Handelsbanken, i en meddelelse.

»Markederne reagerede da også ved at sende NOK (den norske krone, red.) markant ned, hvilket skulle lægges oven i de seneste 2-3 måneders tendens til en svagere NOK, blandt andet som følge af svagere økonomiske udsigter toppet op af de seneste massive fald i olieprisen,« skriver økonomen videre.

Den norske krone er nu svækket til det laveste niveau mod euroen - og dermed også den danske krone - siden 2009.

Nordmændene skal nu betale lidt over ni norske kroner for en euro, mens danske skiturister på vej til Norge kan glæde sig over, at en norsk krone, der 30. september kostede 0,91 danske kroner, nu kun koster 0,83 danske kroner.