Nordsøolie koster 50 dollar for første gang i et halvt år

Siden det 12-årige lavpunkt i januar er prisen på olie steget knap 80 procent.

Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale pris på olie har natten til torsdag dansk tid lige præcis passeret 50 dollar per tønde for første gang siden november sidste år.

Det skriver The Wall Street Journal.

Gennem de seneste måneder er prisen på det flydende råstof steget, efter at prisen på en tønde olie dykkede fra omkring 120 dollar til cirka 30 dollar i løbet af et par år.

Det er den europæiske referenceolie, Brent, der nu kan købes for mere end 50 dollar. Dermed er prisen steget med knap 80 procent siden lavpunktet i januar.

Den lave oliepris har fremtvunget grå hår hos mange olieselskaber, herunder Maersk Oil, som har følt sig tvunget til at gennemføre nedskæringer.

Den almindelige dansker har eksempelvis mærket det ved, at benzinprisen har været lav. På Christiansborg har politikerne måttet sande, at der ikke bliver råd til en række investeringer i tognettet, da finansieringen stammer fra indtægter fra nordsøolien.

Analytikere peger på, at årsagen til olieprisens seneste stigning er, at Canada og Nigeria har produceret mindre olie end ventet i maj.

Samtidig viste tal fra det amerikanske energiministerium onsdag, at landets lagre af råolie faldt med 4,2 millioner tønder i den forgangne uge. Ifølge Bloomberg News havde analytikere ventet en nedgang på blot 1,7 millioner tønder.

»Den umiddelbare årsag er tallene fra de amerikanske råolielagre, der har hjulpet med at presse prisen en anelse mere op,« siger chefanalytiker hos CMC Markets Ric Spooner til Bloomberg News.

Der er i næste uge møde blandt de 13 medlemmer af Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec). Resultatet af mødet kan påvirke olieprisen.