Nordsølandenes regler for vindenergi skal være mere ensartede

Der er for mange forskellige regler på havvindområdet i Nordsøen, som er med til at fordyre den i forvejen dyre vindmøllestrøm. Politikere vil have ensrettet reglerne, og det er til branchens store glæde.

Foto: Henning Bagger. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

En vindmølle er en vindmølle. Og vandet i den hollandske del af Nordsøen ligner vandet i den danske del af Nordsøen. Alligevel er en lang række regler for opsætning af havvindmøller forskellige på tværs af landegrænser til stor frustration for branchen. I dag mandag underskriver landene omkring Nordsøen en politisk erklæring, der i høj grad vil viske landegrænserne i Nordsøen ud, når det drejer som om havvindmøller, hvilket også betyder, at reglerne på området skal være mere ensartede.

»Kravene kan være glimrende på begge sider, men de er bare forskellige. Så vi synes, at samarbejdet er meget kærkomment, og det er et godt tidspunkt at få samlet trådene på de erfaringer, vi har gjort os,« siger chef for regulatory affairs hos DONG Energy, Ulrik Stridbæk, der forklarer, at det for eksempel er svært at bruge de samme både til at servicere vindmøller på tværs af landegrænser på grund af forskellige regler:

»Et andet eksempel er, at det er forskelligt, hvordan man må designe sin park. Der er nogle lande, hvor der er fuld fleksibilitet, og så er der nogle lande, hvor der er mere strikse rammer. Hvis de regler bliver ensrettet, kan der komme større udnyttelse af havvindmølleparkerne.«

Hos de danske energiproducenters interesseorganisation, Dansk Energi, er man ligeledes positiv over for en ensretning af reglerne på området:

»Først og fremmest så er der stor ros til initiativet fra vores side. Det er et vigtigt redskab til at skabe stabilitet på et område, der stadig er umodent, og som har brug for ens regler for at skabe volumen,« siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge.

Den politiske erklæring bliver mandag underskrevet af landene omkring Nordsøen samt Sverige og Irland.