Nordsølande skal kunne bygge havvindmøller hos hinanden

Landene omkring Nordsøen underskriver mandag en politisk erklæring, der skal bryde landegrænser ned, når det drejer sig om havvindmølleparker. Dermed kan danske støttekroner gå til en havvindmøllepark i for eksempel Storbritannien og omvendt. Ministeren er positiv, mens forskere sætter flere spørgsmålstegn ved planen.

Kommende havvindmøller i dansk farvand skal måske bygges med tyske eller svenske støttekroner i ryggen. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Ud for den danske vestkyst er svenske Vattenfall ved at bygge havvindmølleparken Horns Rev tre. En dansk park på dansk havbund for danske skattepenge og med danske arbejdspladser til følge. Præcis som det ville foregå i Storbritannien, Tyskland eller Holland. Men der er et stort nybrud på vej i europæisk energipolitik, der meget vel kan medføre, at efterfølgerne til Horns Rev tre kommer til at hedde four og fünf. Landene omkring Nordsøen underskriver mandag en politisk erklæring med formålet at viske landesgrænserne ud på havvindmøllernes europakort og åbne for, at danske støttekroner kan gå til at bygge en havvindmøllepark i for eksempel Tyskland eller omvendt, så tyske støtteeuro går til en havvindmøllepark i dansk farvand.

»Når elnettene er koblet sammen, som de er, rejser spørgsmålet sig, hvordan vi kan lave udbygning af elproduktion så effektivt som muligt og så billigt som muligt. Hvis hollænderne for eksempel vil bygge en havvindmøllepark, og det viser sig, at den ligger bedst ved Esbjerg, så skal den ligge der,« siger energi-, forsynings-, og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt.

Store planer, dyre penge

Når nordsølandene underskriver den politiske erklæring, sker det også for at hjælpe med at presse prisen på havvindmøllestrøm ned. Møllerne skal bygges, hvor det er billigst, og så skal nordsølandene bindes så godt sammen, at det er mindre vigtigt, hvor møllerne egentligt står.

Brian Vad Mathiesen, der er professor ved Aalborg Universitet, er dog skeptisk over for, om omkostningerne kommer ned med sådan en løsning.

»Det er ret så vigtigt, at dem, der betaler for havvindmøllerne, også føler et ejerskab over dem. Jeg mener, at man skal placere vindmøllerne tæt på der, hvor behovet er. Det med at placere noget i Danmark, der skal bruges i Holland, det er ikke nødvendigvis omkostningseffektivt.«

Henrik Madsen, der er professor på DTU, er delvist enig med Brian Vad Mathiesen:

»Interconnectors (en elforbindelse, red.) til England kan være rigtig god, for når det blæser i England i dag, så blæser det i Danmark i morgen, og det er godt til at udjævne vindenergiproduktionen, men ellers tror jeg slet ikke, vi har behov for elforbindelser i noget stort omfang,« siger Henrik Madsen.

Arbejdspladser efterspørges

Hvad havvindmøller mangler i konkurrencedygtighed, kan de store offshore-projekter til gengæld levere i arbejdspladser. Alene Horns Rev tre ud for Esbjerg vil skabe 7.000 arbejdspladser, og det er et ganske stort salgsargument, når staterne rundt om Nordsøen investerer milliardstore beløb i havvdindmølleparker.

Seniorforsker Kristian Borch fra DTU har forsket i kontroverser omkring udvikling af vindenergi, og hvor han er positiv over for tanken bag det kommende nordsøsamarbejde, er han skeptisk over for det politisk holdbare i den.

»En stor udbygning af havvindmøller kan ikke lade sig gøre uden det store internationale samarbejde. Det nytter ikke noget, at vi stiller nogle store vindmøller op, men hvor vi ikke selv kan nå at forbruge strømmen. Det er også rigtig godt, at man kan placere møllerne der, hvor det blæser mest,« siger Kristian Borch, der ikke tror, det er muligt at få folkelig opbakning til at skabe arbejdspladser i et andet land for nationale skattekroner.

»Nej, det er det ikke. Og det er hele problematikken i det. Vi bliver nødt til at have internationale investeringer, og nogle gange ryger danske skattepenge et andet sted hen, men de kommer i lige så stor grad den anden vej tilbage i form af udenlandske investeringer i Danmark. Det er dog komplekst at italesætte. Derfor er debatten også skævvredet, for det er meget lettere at italesætte modstanden frem for forandringen, men det er det sidste, der på længere sigt er nødvendigt.«

Dansk forspring

Energi-, forsynings-, og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, er dog ikke videre bekymret for det potentielt svært salgbare tiltag.

»Jeg tror, vi i videre udstrækning skal have fokus på, hvor man kan sætte havvindmøller op bedst og billigst. Jeg tror, at Danmark vil stå stærkt, for vi har stærke kompetencer inden for vind og inden for infrastruktur og havne. Det forhold, at vi har været helt i front, gør det til en kæmpe chance for Danmark,« siger Lars Chr. Lilleholt, der dog ikke vil spå om, hvorvidt Danmark bliver nettomodtager af havvindmølleprojekter:

»Det er svært at sige. Men jeg tror, Danmark får en meget stor andel af det her.«