Nordsjællands erhvervsliv raser over trafikplan

Erhvervslivet i store dele af Nordsjælland raser over, at størstedelen af den lovede motorvej til Frederikssund i sidste øjeblik blev taget ud af regeringens trafikudspil.

Foto: CLAUS FISKER
Frederikssund-regionen og store dele af Nordsjælland risikerer at blive de store tabere i regeringens højtprofilerede trafikplan. Sådan lyder det fra regionens erhvervsliv, der nu slår i bordet, efter at man tilsyneladende endnu en gang er blevet overset i et stort trafikudspil.

Trafikforholdene i området er nu så dårlige, at det hindrer ekspansionsplanerne for massevis af virksomheder og påvirker erhvervslivets konkurrenceevne og indtjening markant. I de oprindelige skitser til en trafikplan havde regeringen afsat 4,6 mia. kr. til en motorvej helt til Frederikssund, men umiddelbart før offentliggørelsen af udspillet blev over halvdelen af motorvejsstrækningen taget ud af planerne.

Nu appellerer regionens erhvervsliv kraftigt til folketingspolitikerne, der i denne uge genoptager forhandlingerne om den højtprofilerede trafikplan til 90 mia. kr.

Bred betydning
Administrerende direktør hos chokoladeproducenten Toms og bestyrelsesformand for Dansk Industri, Jesper Møller, understreger, at en Frederikssundsmotorvej har meget stor betydning for erhvervslivet generelt.

»Det er vanskeligt for mange virksomheder i området at få deres varer væk med vognmænd, ligesom de belastede vejforhold gør det vanskeligere og mere besværligt for virksomhedernes ansatte at nå frem. Det er oplagt, at en Frederikssundsmotorvej er nødvendig,« siger han.

De elendige trafikforhold i Frederikssund-regionen påvirker erhvervslivet i det meste af Nordsjælland, da en stor del af trafikanterne fra Frederikssund og omegn vælger at køre til eksempelvis Farum og derfra benytte det tætpakkede motorvejsnet.

Samtidig påvirker trafikforholdene forretningsforbindelserne på tværs af hele Nordsjælland.

I korn-, foderstof- og trælastvirksomheden HC Handelscenter nær Frederikssund fortæller direktør Lars Peter Nielsen, at man helt har afvist at betjene det nordøstlige Sjælland med containerkørsel i høstperioden. Spildtiden på vejene er nemlig for stor, men en ny motorvej med forbindelse til resten af motorvejsnettet ville således kunne løse en stor del af problemerne.

»Det er meget vanskeligt at betjene kunder på den anden side af Frederiksundsbroen på grund af spildtiden i trafikken. Vi mangler i den grad en motorvej og en ny fjordforbindelse. Spildtiden på vejene er forbundet med utrolig mange ekstra omkostninger, når vi bringer varer ud. Der er ingen tvivl om, at det påvirker vores konkurrenceevne,« siger Lars Peter Nielsen.

Mest trafikerede statsvej
Frederikssundsvejen er ifølge Vejdirektoratet den mest trafikerede statsvej i Danmark, som ikke er en motorvej. Regionen er igennem fire årtier blevet stillet en motorvej helt til Frederikssund og en ny trafikforbindelse over Roskilde Fjord i udsigt. Alligevel har regeringen i sit udspil valgt at prioritere mindre befærdede veje i andre dele af landet.

Ifølge Vejdirektoratet passerer flere end 22.000 biler dagligt Kronprins Frederiks Bro over Roskilde Fjord, uden at det har resulteret i en tidssvarende broforbindelse. Til sammenligning er under 12.000 daglige bilister nok til en motorvej mellem Århus og Herning.

Skiftende transportministre har gennem årene løbende talt om behovet for en motorvej hele vejen til Frederikssund samt en ny forbindelse over Roskilde Fjord. Det er endnu uvist, om den nye fjordforbindelse bliver til noget, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra transportminister Lars Barfoed (K).

Direktør i Frederikssund Erhverv og Turistcenter, Peter Bo Andersen, håber til det sidste, at folketingspolitikerne alligevel vil føre en motorvej hele vejen til Frederikssund.

Han fremhæver, at Frederikssundsområdet er et af de områder i Danmark, hvor der forventes størst vækst både befolkningsmæssigt og erhvervsmæssigt.

Ekspansion sat i stå
»Hele planen for området vælter, hvis der ikke bliver lavet en udbygning af infrastrukturen. Mange virksomheder i området har planer om at ekspandere, men undlader det, hvis de skal kæmpe hårdt med infrastrukturen,« siger han.

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger satser regeringen på, at man kan blive enige om en trafikaftale med bred opbakning i slutningen af januar.