Nordsjælland kan snart melde udsolgt på logistik- og fabrikslokaler

Ejere af industriejendomme i Nordsjælland har haft en række hårde år. Men i løbet af det seneste års tid er der sket en markant forbedring af markedet, viser tal fra formidlingsportalen Ejendomstorvet.dk.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

»Tilbage i 2007 og 2008 havde Nordsjælland færre tomme bygninger til lager og produktion end resten af landet, men finanskrisen ramte hårdt, og siden 2010 har landsdelen haft flere ledige industrilokaler end det øvrige Danmark. Men specielt det seneste års tid er det gået stærkt for virksomhederne nord for København, og tomgangen er nået ned på 3,6 procent – det laveste tal siden januar 2010, altså i mere end syv år,« udtaler Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

De store centre i regionen er Hillerød, Hørsholm og Helsingør, men der ligger også lager- og produktionsejendomme spredt ud i en række andre byer. Ifølge lokale mæglere dækker det samlede fald i tomgangen over en ret forskelligartet udvikling helt lokalt. For eksempel er det især i Hillerød, at markedet er støvsuget, mens der stadig er ledige lokaler i de mindre byer. Der er også mere tryk på udlejningen af lagerejendomme end af produktionsejendomme.

Også på landsplan er det gode tider for især lagerejendomme. Det er ikke mindst nethandlens behov for distributionsfaciliteter, der spiller ind hér. Mæglerfirmaet Newsec har luftet tanken om, at det måske trækker op til spekulativt byggeri igen – det vil sige at investorer opfører ejendomme uden nødvendigvis at have lejere på hånden forinden.

Den slags ser Mikkel Søby, indehaver af Home-erhvervscentrene i Hillerød og Helsingør, dog ikke optræk til i Nordsjælland.

»Det, vi typisk ser, er mere, at man køber noget eksisterende og konverterer det til mindre lagre, så man ikke tager en så stor risiko. Vi har set en del større industribygninger som på den måde er blevet lavet til en kombination af lagerhoteller og mindre enheder,« siger han.