Nordmand skal løfte Pandora ud af sumpen: »Han har energien og tiden«

Den 55-årige Peter Ruzicka er blevet udpeget som bestyrelsesformand for smykkevirksomheden Pandora. Han kommer fra norske Orkla. Han er god til branding, forklarer næstformanden hos Pandora.

»Vi får en 55-årig retailer ind, som har mange års erfaring som CEO, hvor han senest har stået i spidsen for transformationen af Orkla, der er gået fra at være et industrielt konglomerat til at have fokus på brandede forbrugerprodukter,« siger næstformand i Pandora Christian Frigast til Børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Grønholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix

Smykkevirksomheden Pandora har de seneste tre år været gennem en nedtur. Investorerne mangler tillid, og virksomhedens salgstal har været i bakgear. Tallene taler deres klare sprog: Pandoras markedsværdi er siden 2016 faldet fra 94,2 milliarder til omkring 30 milliarder i dag.

Og i forbindelse med endnu et dårligt regnskab offentliggjorde virksomheden så navnet på ham, som skal være med til at løfte Pandora ud af suppedasen: Peter Ruzicka.

Siden Peder Tuborgh i foråret meldte sin afgang som formand for smykkekoncernen Pandora, har virksomheden ledt efter en formand. Og nu er valget altså faldet på den 55-årige Peter Ruzicka, som man henter ind fra en toppost i den børsnoterede norske fødevarevirksomhed Orkla.

»Vi går gennem en stor transformation, og det har Peter Ruzicka erfaring i. Hans erfaring med at bygge brands er supervigtig,« siger Christian Frigast, der er næstformand i Pandora samt formand for nomineringsudvalget, til Børsen.

Orkla er Norges største børsnoterede selskab med en årlig omsætning på 40 milliarder kroner. Virksomheden kan føres helt tilbage til år 1654. Dengang levede den af at udvinde kobber fra de norske fjelde. I dag står Orkla bag nogle af de mest kendte produkter i detailhandlen som KiMs, Beauvais og AMA.

Og netop Ruzickas erfaring fra Orkla har været altafgørende, siger næstformand Christian Frigast til Børsen.

Petter Nystrøm, der er ​aktieanalytiker fra ABG Sundal Collier, mener også, at Peter Ruzicka er den rigtige til at føre Pandora ud af krisen.

»Han er meget hands on (tæt på driften, red.) og havde god performance, mens han var CEO. Jeg vil give ham en tommelfinger op – han var en god CEO for Orkla,« siger Petter Nystrøm til Finans.

Peter Ruzicka var indtil tidligere i år administrerende direktør for Orkla, og før det har han haft ledende stillinger i en række andre detailvirksomheder i Tjekkiet, Slovakiet og Baltikum inden for FMCG-sektoren, som er en engelsk forkortelse for hurtigt omsættelige forbrugsgoder. Han er nomineret til posten som formand for Pandora og skal vælges på en ekstraordinær generalforsamling 4. december.