Nordmænd ulovligt hacket af FBI

Amerikansk forbundspoliti brugte ulovlige metoder til at skaffe beviser mod 43 nordmænd i sag om udveksling af billeder af overgreb.

FBI må ikke operere på norsk grund og har derfor fremskaffet beviser på ulovlig vis, afslører norsk avis. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske forbundspoliti FBI har tilsyneladende ulovligt hacket en række nordmænd som led i efterforskningen af en international ring, der udvekslede billeder af overgreb.

43 nordmænd er ifølge det norske politis enhed til bekæmpelse af organiseret og anden alvorlig kriminalitet, Kripos (Kriminalpolitisentralen), nu blevet anholdt, skriver Adresseavisen. De troede, at de var usynlige på nettet, indtil deres hjem blev ransaget og de selv fængslet.

Men en række af sagerne er kun kommet frem, fordi FBI står bag ulovlig hackning for derigennem at kunne finde frem til nordmændenes IP-adresser og siden kunnet pågribe dem.

Sag trukket tilbage på grund af ulovligheder

Da aktionen og overvågningen startede i 2015, var det ikke tilladt, at udenlandske myndigheder kunne få adgang til computere og servere, der fysisk stod i Norge. Flere domstole i USA har da også slået fast, at FBIs metoder var ulovlige, fordi de ikke var blevet forhåndsgodkendt af retten.

Kripos har ifølge Adresseavisen omtalt sagerne, således at hverken domstole, forsvarere eller det lokale politi har forstået, at beviserne er fremskaffet ulovligt. Da en af de 43 sager kom for retten i forrige uge, var der lagt op til en ren tilståelsessag. I stedet blev sagen trukket tilbage som følge af oplysningerne om FBIs metoder, skriver Adresseavisen.

Kripos har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

FBI hackede ulovligt brugerprofilerne i overgrebsforummet »Playpen«.