Nordmænd trækker arkitekter fri af krise

Opgaver til sygehuse og byggeboom i Norge giver medvind til de store tegnestuer efter et brat dyk i 2008.

»Sygehusene er begyndt at skæppe godt i kassen. Kombineret med andre offentlige byggerier som universiteter og fængsler sikrer det en vis rugbrødsindtjening, men gør ikke arkitektbranchen fed,« siger Christian Lerche fra Danske Ark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Med byggeboom i Norge og sygehusprojekter for milliarder har arkitektbranchen rejst sig efter at være sendt i dørken af finanskrisen i 2008.

»Branchen er slet ikke i krise mere og er tilbage på niveauet i 2004. De store arkitektfirmaer har det godt,« lyder det fra Ole Egholm, indehaver af Dansk Brancheanalyse, der blandt andet følger arkitektvirksomhederne.

En analyse fra Berlingske Research viser over to år intet mindre end en ottedobling af overskuddet før skat hos de 40 største tegnestuer under ét. Og tilsvarende var bruttofortjenesten 25 procent højere end to år tidligere.

I Danske Ark med næsten 800 tegnestuer og landskabsarkitekter genkender direktør Christian Lerche billedet af fremgangen. Virksomhederne måtte slanke sig og effektivisere, og siden er det gået gradvis fremad, særligt i 2011 med 16 procent vækst i salget ifølge tal fra medlemmerne.

»Finanskrisen ramte meget hurtigt og meget hårdt i 2008, så omsætning og indtjening var nærmest i frit fald i andet halvår af 2008. De foreløbige indberetninger fra medlemmerne tyder på, at fremgangen de følgende år er fortsat i 2012. Men vi brager ikke derudad, og omsætningen er måske steget tre-fem procent. I år håber jeg på en svag stigning,« siger Christian Lerche.

De senere års vækst i honorarindtægterne er især sikret ved øget eksport og de store, hjemlige sygehusprojekter. Det er opgaver, som de mange små firmaer i branchen har svært ved at få del i, og derfor har de det fortsat vanskeligt ifølge både Ole Egholm og Christian Lerche.

Branchens eksport – inklusive opgaver udført af dattertegnestuer i udlandet – er vokset fra 14 procent af det samlede salg i 2008 til 17 procent i 2011, og for 2012 vil andelen i hvert fald ikke være mindre, vurderer Christian Lerche.

På de traditionelle nærmarkeder er kun Storbritannien skrumpet på grund af offentlige slankekure og en samfundsøkonomi i slæbegear. Derimod er både Norge og Sverige nærmest blevet hjemmemarkeder - tilsammen står de for næsten 2/3 af eksporten. Specielt projekter fra de olierige nordmænd fylder mere og mere i ordrebøgerne hos danske arkitekter, og mange har etableret sig lokalt eller er i færd med det.

»Norge er på få år vokset fra 25 procent af eksporten til 35 procent i 2011,« noterer Christian Lerche.

Stort set alle kilder spår, at eksporten vil vokse.

Ud over den øgede eksport er sygehusene hovedforklaringen på, at arkitektfirmaerne igen har fået medvind – mens byggebranchen døjer med den laveste aktivitet i tre årtier.

Frem til 2025 skal de danske regioner, som tidligere omtalt af Berlingske Business, bruge over 50 milliarder kroner på at bygge helt nye sygehuse og udvide de eksisterende. Kun få steder er spaden sat i jorden til gavn for håndværkere og byggefirmaer, men planlægningsarbejdet er mange steder i fuld gang til glæde for tegnestuer og ingeniører, som samlet kan forvente op imod ti procent af byggebudgetterne.

»Sygehusene er begyndt at skæppe godt i kassen. Kombineret med andre offentlige byggerier som universiteter og fængsler sikrer det en vis rugbrødsindtjening, men gør ikke arkitektbranchen fed,« siger Christian Lerche fra Danske Ark.

På hans ønskeliste til regeringen – der arbejder på en jobpakke – er at få genoplivet håndværkerfradraget, gerne i en justeret udgave målrettet energirenoveringer. Desuden ser branchedirektøren gerne mere »ærlige og realistiske prognoser om den økonomiske vækst.«

»Så kan vi undgå den nuværende stop-go-politik. For eksempel blev boligjobordningen stoppet for at undgå overophedning, men samtidig har byggebranchen meget høj ledighed.«

Læs hele temaet om arkitektbranchen i Berlingske Business Ejendomme onsdag 30. januar.