Nordmænd og svenskere kan købe TDC

Telia eller Telenor vil købe Danmarks største teleselskab og sælge deres egne danske selskaber, hvis TDCs ejere, kapitalfondene, går uden at børsnotere TDC igen. Sådan lyder et af to scenarier for, hvordan telemarkedet i Danmark ser ud i 2012.

Hvis ikke TDC kommer tilbage på børsen, når kapitalfondene trækker sig ud som ejere, vil enten Telia eller Telenor købe Danmarks største teleselskab. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis ikke TDC kommer tilbage på børsen, når kapitalfondene trækker sig ud som ejere, vil enten Telia eller Telenor købe Danmarks største teleselskab.
Det ser aktieanalytiker Poul Ernst Jessen, Danske Bank, der har fulgt telemarkederne i mange år, som et af to scenarier for, hvordan det danske telemarked ser ud om blot to år.

»Hvis kapitalfondene trækker sig ud, uden at TDC børsnoteres, vil enten Telia eller Telenor købe TDC. Det vil få den største betydning for det danske telemarked. Selv om det kan lyde lidt fantasifuldt, hører man rygter om, at nogen snakker sammen i øjeblikket,« sagde Poul Ernst Jessen, da han tirsdag på telebranchens årsdag, Tele2010, i Ingeniørernes Hus præsenterede det danske telelandskab.

Uanset om køberen hedder Telia eller Telenor, vil det pågældende selskab af hensyn til konkurrencen blive nødt til at sælge sit eget danske selskab fra.

Læs også: Tro ikke på lavere priser efter teleopkøb

»Og jeg er overbevist om, at TDCs kabel-TV-selskab YouSee herefter må sælges fra. Dermed vil Telias kabel-TV-selskab Stofa og YouSee måske ende som ejet af kapitalfonde. Det vil alt i alt give et stærkt konsolideret dansk telemarked om et par år - men er ren spekulation,« understregede aktieanalytikeren, da han præsenterede et af to mulige scenarier for, hvordan der snart bliver færre teleselskaber herhjemme.

Et andet scenario er, at TDC faktisk børsnoteres, når kapitalfondene som ventet snart trækker sig ud.

»Dermed vil TDC fortsat være en klart dominerende spiller. Derfor må Telia og Telenor - hvis ikke de er fusioneret i Danmark til den tid - dele netværk for at få omkostningerne ned. »3« må fortsat kæmpe for sin position, for de vil skulle foretage samme investeringer som de tre andre men har kun syv procent af markedet. Telia har jo sat Stofa til salg, og spørgsmålet er, om det er kapitalfonde, elselskaber eller Telenor, der køber det. Endelig vil elselskaberne kæmpe for at få en ordentlig forretning ud af deres satsning på fibermarkedet,« sagde Poul Ernst Jessen.

I dag er det eneste sted, som teleselskaberne oplever vækst, på mobilt bredbånd - altså Internet-adgang fra en avanceret mobiltelefon eller en bærbar computer med mobilmodem.

»Mobilt bredbånd er den hurtigst voksende teknologi set i telebranchen nogen sinde,« sagde Poul Ernst Jessen.

Han forudser, at de mange Internet-forbindelser via fastnettet, hvor kunden alene har en netforbindelse med en hastighed på fem-ti megabit i sekundet, vil blive lukket, og at folk i stedet vælger mobilt bredbånd.

Dermed fortsætter tilbagegangen for de faste netforbindelser. Samtidig er omsætningen på mobilmarkedet som helhed fladet meget ud. Det lykkes fortsat for teleselskaberne gennem omkostningsreduktioner at forbedre overskudsgraderne, men det er primært mobilt bredbånd, der trækker kundetallene i vejret.