Nordmænd jagter fyrede Nokia-ansatte

Norsk softwareselskab – som fik EU til at vride armen rundt på Microsoft, så Windows blev åbnet på klem – vil hyre nogle af de 1.000 fyrede Nokia-folk til et dansk udviklingskontor.

Det norske softwareselskab Operas danske topdirektør, Lars Boilesen, vil gerne etablere udviklingsafdeling i København og hyre fyrede Nokia-ingeniører til den. Foto: Opera Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Norges mest innovative virksomheder, internetpioneren Opera, vil etablere kontor i Danmark og hyre en række af de højtuddannede Nokia-medarbejdere, som senest til næste år får fyresedlen, når Nokia lukker i Danmark.

»Om vi er interesseret? Absolut!« siger administrerende direktør for det norske softwareselskab, danske Lars Boilesen.

Operas internetprogram af samme navn bruges i dag af 200 millioner verden over, en fordobling fra sidste år, på PCer og mobiltelefoner. Opera var årsag til, at EU greb ind mod Microsoft, som holdt konkurrenter ude af Windows.

Da Siemens solgte sin mobiludvikling til BenQ, og BenQ senere lukkede i Europa, overtog Opera udviklingsafdelingen i Polen, som så blev styret fra Aalborg.

»Dengang var der 25 medarbejdere i Polen, i dag er der 200. Hvis vi kan gøre det samme i Danmark, ville det være fint. 80 procent af vore ansatte er ingeniører. Vi forstår, at den dag vi ikke laver bedre software end Apple og Google, kan vi godt pakke sammen. Vi er vant til konkurrence fra de store, derfor er vi altid på jagt efter dygtige ingeniører. Det ville være super, hvis vi kunne komme i gang i Danmark,« siger Lars Boilesen.

1.000 afskediges hos Nokia

Da Nokias nye topchef i februar lagde mobilgigantens strategi fuldstændigt om og indgik aftale om at bruge Microsoft-software på telefonerne fremover, var det samtidig dødsstøddet for Nokias udviklingsafdeling i København. 1.000 ingeniører bliver derfor arbejdsløse inden udgangen af 2012.

Lukningen har rystet den danske teknologiverden, fordi stort set samtlige Nokia-produkter har været i hænderne på københavnerholdet.

Der viser sig imidlertid at være bud efter Nokia-folkene. Den svensk-japanske mobilproducent Sony Ericssons topchef har personligt været i Kastrup for at se på lokaler til en dansk afdeling, erhvervscheferne i Lund og Malmö arbejder på at få de fyrede til den omfattende, sydsvenske mobilindustri, og nu melder Opera sig også.

De seneste 12 måneder er der lavet aftaler med 50 teleselskaber, heriblandt de rigtigt store som britiske Vodafone og norske Telenor, om at lægge Opera på de telefoner, som man sælger. Modsat megen anden software virker Opera nemlig på alt fra de billigste til de dyreste mobiltelefoner, og takket være Operas teknologi kan almindelige mobilsider læses og bruges på selv små mobilskærme.

Opera går til TV

Oveni har Opera godt fat på TV-markedet, hvor fladskærmene nu skal kunne gå på nettet. Sonys Bravia-TV bliver de næste i Danmark, der får Opera indbygget.

»2010 var vort bedste år nogen sinde, og 1. kvartal i år har været det bedste kvartal nogen sinde. Med den udvikling har vi behov for flere folk,« siger Lars Boilesen. Opera har, foruden Polen, en stor udviklingsafdeling i Linköping i Sverige og i Oslo i hjemlandet Norge.