Nordkorea beskyldes for cyberangreb

Store angreb på Internet-sider i USA og Sydkorea menes at stamme fra det lukkede Nordkorea.

Det sydkoreanske forsvarsministeriums netsted var ikke tilgængeligt onsdag. Foto: Kim Jae-Hwan, AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Et større Internet-angreb mod USA og Sydkorea synes at have sit udspring i Nordkorea.

Det mener Sydkoreas førende spionagetjeneste. Det lukkede, kommunistiske land, som for nylig har fyret missiler af, er ellers ikke kendt for sine IT-evner, men eksperter siger til nyhedsbureauet Associated Press, at den slags let og billigt kan købes i udlandet.

Målrettet angreb

På USAs uafhængighedsdag, 4. juli, begyndte et større udmattelsesangreb mod offentlige netsteder som Det Hvide Hus, forsvarsministeriet Pentagon, skatteministeriet, det nationale sikkerhedskontor, børserne i New York og Nasdaq samt avisen The Washington Post. De blev bombarderet med besøgende og derfor var ved at bukke under. Tirsdag og onsdag fortsatte tendensen i Sydkorea, hvor 12 netsteder blev angrebet tirsdag og ti onsdag, heriblandt regeringskontorer, banker, vaccinefirmaer og netportaler.

Den nationale efterretningstjeneste i Sydkorea har ifølge AP fortalt medlemmer af det sydkoreanske parlaments efterretningsudvalg, at Nordkorea eller nordkoreanske sympatisører står bag angrebene. Disse synes at være vel forberedte og ser ud til at være begået af hackere »på et niveau med en vis organisation eller stat«, hedder det i en udtalelse fra efterretningstjenesten, som ikke vil sætte navn på ophavet.

De amerikanske myndigheder pegede onsdag også på Nordkorea.

Ingen tidligere forbindelser

Nordkoreanerne har kun i begrænset omfang adgang til computere og Internet, og sidstnævnte er underlagt skrap kontrol. Styret har opfordret sine borgere til at uddanne sig i den nye teknologi men har ikke tidligere været sat i forbindelse med Internet-angreb.

Forsvarsanalytiker Andrew Broookes fra Det Internationale Institut for Strategiske Studier i London, siger, at lande som Iran og Nordkorea på samme måde som visse terroristgrupper bruger stigende mængder af ressourcer på elektronisk krigsførelse.

»De kan ikke indtage Vesten med konventionelle faktikker som store hære, store luftstyrker eller store flåder. I stedet forsøger de sig med billigere aktiviteter - ballistiske missiler, arbejde i luften eller cyberangreb,« siger han til nyhedsbureauet.