Nordkorea afviser cyberangreb på Sony

Det lukkede, nordkoreanske styre nægter at stå bag hackerangrebet på Sonys Hollywood-filmselskab på grund af kommende film om mordforsøg på Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Hackergruppe truer med nye angreb.

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un (til højre), er ufrivilligt hovedperson i en ny film, som får julepremiere i USA, og som har påkaldt sig det lukkede regimes vrede. Arkivfoto: KCNA/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KNS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordkorea benægter at stå bag hackerangrebet mod den japanske teknologigigant Sony Pictures' computersystem for to uger siden som hævn for en kommende film, som handler om at myrde den nordkoreanske leder Kim Jong-un. Men styret i Nordkorea roser angriberne.

Det officielle nordkoreanske nyhedsbureau KCNA sendte søndag sit mest detaljerede svar ud på angrebet, som hurtigt afslørede spor, der pegede mod det lukkede land. Nordkorea er kendt for at have statsansatte hackere på lønningslisten og sagde, at dets »støtter og sympatisører« kan have stået bag.

Piratkopier af film før premieren

Sony pictures er et af Hollywoods største filmstudier, og angrebet, der lagde computersystemet ned i flere dage og efterfølgende betød, at piratkopier af mindst fem nye film, der endnu ikke har haft premiere, begyndte at cirkulere på Internet, skyldes angiveligt nordkoreansk vrede over filmen »The Interview«, hvori den nordkoreanske leder skal myrdes. Filmen, der får premiere i USA 25. december, handler om to journalister, som får et sjældent interview med Kim Jong-un og rekrutteres af CIA til at bortføre ham.

»Vi ved ikke, hvor i America Sony Pictures ligger, og hvad det har gjort forkert for at blive mål for angrebet, og vi føler heller ikke, at vi behøver at vide det. Men hvad vi klart ved, er, at Sony Pictures er det selskab, som ville producere en film, som tilskynder til en terrorhandling, mens den krænker det øverste lederskabs værdighed i DPRK ved at udnytte den fjendtlige politik, som den amerikanske regering fører mod DPRK,« skrev nyhedsbureauet KCNA med henvisning til den officielle forkortelse for Nordkorea.

Det amerikanske forbundspoliti FBI undersøger hackerangrebet mod Sony. Sony har selv hyret IT-sikkerhedseksperter fra FireEyes særlige Mandiant-enhed, der har arbejdet med nogle af de største og kendteste cyberangreb hidtil. Firmaet kalder angrebet »en hidtil uset og velplanlagt forbrydelse, som er udført af en organiseret gruppe, som hverken Sony Pictures Entertainment eller andre selskaber kunne have været fuldt forberedt på«.

Ingen endegyldige beviser

Sony måtte lukke sine systemer helt og de ansatte arbejde med private e-mailadresser i flere dage efter angrebet.

Filmen »The Interview« blev ikke stjålet ved dataindbruddet, men f.eks. filmudgaven af musicalen »Annie«, som får premiere 19. december i USA, kunne efterfølgende findes på nettet som piratkopi.

Der er ingen endegyldige beviser for, at Nordkorea faktisk står bag angrebet. Den tidligere efterretningschef Joseph DeTrani, som har været USAs særlige udsending i forhandlinger med styret i Pyongyang, siger til Washington Post, at Nordkorea tidligere har talt sandt i sine udtalelser om deltagelse i hackerangreb, men at de seneste tre år med Kim Jong-un ved magten kan have skiftet politik. Han er dog ikke i tvivl om, at Nordkorea har muligheden for at sætte et sådant angreb i gang.

Hackergruppe truer med juleangreb

Hackergruppen »Lizard Squad« har mandag morgen taget ansvaret for et nyt angreb mod Sonys Playstation-butik på nettet, som tidligt mandag var gået ned og blot meldte fejl. I sidste uge var konkurrenten Microsofts Xbox-net nede i mindst en dag som følge af et udmattelsesangreb, som fik serverne til at bukke under. Også her hævdede Lizard Squad at stå bag.

Hackergruppen sagde i forbindelse med angrebet på Xbox-nettet, at det blot var en forsmag på, hvad der vil ske hen over julen, som traditionelt er højsæson for spil, fordi folk har god tid.