Nordjyske-formand: Vi er helt oppe på tåspidserne

Nordjyske Bank har spændt buen hårdt for at for at kunne overtrumfe det købstilbud, som Spar Nord havde lagt til aktionærerne i Nørresundby Bank.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Banken er oppe at stå på spidsen af tæerne for at afgive sådan et tilbud, siger Nordjyske Banks bestyrelsesformand Hans Jørgen Kaptain i et interview med Ritzau Finans.

- Det, der er vigtigt for os, er at få sendt det signal, at vi nordjydere ønsker at have en nordjysk lokalbank, og at den så kan blive så stor, at den placerer sig som nummer ti på landkortet i Danmark er kun dejligt, for det viser, at der er en vis volumen i den - men det er stadigvæk en lokalbank, siger Hans Jørgen Kaptain.

Tilbuddet fra Nordjyske Bank til aktionærerne i Nørresundby Bank lyder på 335 kr. kontant og én aktie i Nordjyske Bank per aktie i Nørresundby Bank. Det svarer med torsdagens lukkekurs til en samlet pris på 446 kr. per aktie i Nørresundby Bank.

Spar Nords tilbud til aktionærerne i Nørresundby Bank lød på 309 kr. kontant og to aktier i Spar Nord per aktie i Nørresundby Bank. Med torsdagens lukkekurs svarer det tilbud til samlet 424 kr. Nu må Nordjyske Bank forholde sig afventende.

- Der er ikke så mange alternativer. Enten vælger Spar Nord at sige, at de vil komme med et højere bud, eller også vælger de at acceptere vores tilbud. Men kommer de med et højere bud, er det vel ikke seriøst i forhold til aktionærerne, for så tilkendegiver man, at den pris man først kom med, var et forsøg på at slippe billigere igennem, end man egentlig ville give for banken, siger Hans Jørgen Kaptain.

Han vurderer, at Nordjyske Banks tilbud afspejler det, som Nørresundby Bank er værd. Derfor lægger han heller ikke op til yderligere budkamp - som det ser ud lige nu i hvert fald.

- Det afviser jeg nu. Men det er klart, at hvis der kommer et højere bud, så må vi jo sætte os ned og overveje det. Men det er ikke vores tanker. Vi har prøvet at byde det, som vi mener banken er værd. Vi kan forsvare det, vi har gjort, og har fuld opbakning fra vores repræsentantskab, siger formanden.

Spar Nord, som ejer over halvdelen af aktierne i Nørresundby Bank, har tidligere kviet sig ved at blive aktionær i en fusion mellem Nordjyske Bank og Nørresundby Bank, ved at modtage betaling i form af aktier. Og det vil fortsat være en knast i det tilbud, som Nordjyske Bank kom med torsdag, oplyser Spar Nords kommunikationsdirektør Ole Madsen til Ritzau Finans.

Nordjyske Banks formand forsvarer sammensætningen af tilbuddet med ønsket om at fastholde aktionærerne i Nørresundby Bank.

- Vi ønsker naturligvis at bevare alle nuværende Nørresundby Bank-aktionærer som aktionærer også i den nye bank. Derfor har det været vigtigt for os, at alle nuværende aktionærer fik tilbudt en ny aktie, og derfor får Spar Nord også tilbudt en aktie. Hvis Spar Nord ikke vil have den, så kan de jo gå ud at sælge den bagefter - det kan alle jo gøre. Det er op til dem, siger Hans Jørgen Kaptain.

Købstilbuddet finansierer Nordjyske Bank delvist via en aktieemission på ca. 700 mio. kr. og delvist via egne midler, hvilket er sket under hensyntagen til solvensreglerne.

- Vi kan ikke bare tømme vores egen kasse med egne mider, fordi så bliver vores solvens lav. Derfor er vi nødt til at lave en kombination af midler, siger Hans Jørgen Kaptain. Banken har ønsket at have en solvens i den fusionerede bank på 16 pct. mod et opgjort solvensbehov på lige knapt 10 pct.

Jyske Bank har stillet sig som garant for aktieemissionen og garanterer også udstedelsen af efterstillet kapital for op til 275 mio. kr. Nordjyske-formanden har ikke forhandlet med andre end Jyske Bank om finansieringen, men vurderer, at der også var andre muligheder.

- Jeg tror, at der var andre, der havde tilkendegivet, at hvis der var brug for det, så ville de gerne hjælpe. Så jeg tror, vi kunne have forhandlet med andre, men Jyske Bank var de første, vi spurgte, og de sagde straks ja, og så var det kun et spørgsmål om at få at skruet pakken rigtigt sammen, siger Hans Jørgen Kaptain.

Han har ikke været i dialog med Spar Nord siden torsdagens købstilbud, og heller ikke siden Spar Nord kom med sit købstilbud.

- Nej, der er ikke kommet nogen henvendelse. Jeg prøvede at komme i kontakt med Spar Nord før, og de har ikke ønsket at snakke med os. Vi ville gerne have haft en snak med dem, efter at de kom med deres tilbud, for at høre lidt mere om, hvordan det hele hang sammen, men det fravalgte man.

- Nu venter vi spændt. Jeg tror, at julefreden sænker sig her - det regner jeg med, siger Hans Jørgen Kaptain.