Nordjyske bank-chefer frikendt for svindel

En række tidligere og nuværende bankchefer fra Nordjylland er ved retten i Hjørring frikendt for omfattende anklager om bedrageri, mandatsvig og kursmanipulation.

Onsdag faldt der dom i EBH-sagen, hvor otte tidligere bankfolk var anklaget for kursmanipulation - alle otte blev frifundet i retten i Hjørring. Advokat Arvid Andersen, der er forsvarer for Finn Strier Poulsen forlader retten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Striben af nederlag for Bagmandspolitiet i sagerne mod en række tidligere og nuværende bankchefer i Nordjylland fortsætter. Onsdag frikendte byretten i Hjørring otte bankchefer for at have planlagt mandatsvig, bedrageri og kursmanipulation. Blandt de frikendte er den forhenværende direktør for Ebh Bank i Fjerritslev Finn Strier Poulsen, der som den eneste var tiltalt i alle de forhold, som Bagmandspolitiet havde rejst tiltale for.

Blandt de øvrige tiltalte er tre tidligere direktører fra Ebh Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland, og tiltalen lød på mandatsvig eller bedrageri for 10,5 millioner kroner samt kursmanipulation med et udbytte på 6,9 millioner kroner.

Emnet for kursmanipulationen var ifølge tiltalen primært obligationer i byggekoncernen Keops, som først blev opkøbt af banken og derefter solgt til nogle af de tiltaltes pårørende. Efterfølgende blev papirerne solgt til Morsø Sparekasse Fonden til en højere kurs.

Finn Strier Poulsen var ikke selv til stede i retten, men hans forsvarer Arvid Andersen sagde umiddelbart efter frikendelsen, at det er for tidligt at lade champagnepropperne springe, fordi anklagemyndigheden kan vælge at gå videre til landsretten med sagen.

Sagen var blandt andet baseret på optagelser af samtaler mellem bankcheferne. Men det var altså ikke nok til at bevise, at der var foregået noget ulovligt.

»Man kan ikke se på de samtaler isoleret. Man må også se på, hvad der ellers foregik, og retten er kommeet frem til, at der ikke er sket utilbørlig indblanding i markedet,« sagde Arvid Andersen til TV2 News.

Bagmandspolitiets nederlag føjer sig til nederlag i de andre sager mod det såkaldte »Direktørnetværk«, som tidligere er frikendt for at have manipuleret kursen på aktierne i egne pengeinstitutter op. Og her er afgørelsen truffet i landsretten.

Specialanklager Jørn Thostrup fra Bagmandspolitiet konstaterede efter dommen, at dommerne havde en anden opfattelse end anklagemyndigheden.

»Nu skal vi hjem og læse den meget fyldige dom og derefter beslutte, om sagen skal for landsretten,« sagde han til TV2 News.

Konkret var der rejst tiltale mod otte personer for kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder, for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed og for tre af de tiltaltes vedkommende tillige for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, fremgår det af en meddelelse fra byretten i Hjørring.

»Ved behandlingen af sagen var retten sammensat af to dommere og tre domsmænd. Et flertal på fire stemte for frifindelse og en stemte for domfældelse for enkelte af de tiltalte,« hedder det i rettens meddelelse.