Nordjysk overbud på Nørresundby taber højde

Da Nordjyske Bank meddelte, at man vil fremsætte købstilbud på Nørresundby Bank, var det 25 kroner højere end Spar Nords bud pr. aktie, men faldende kurser har imidlertid indsnævret forskellen til 13. I aften kan buddet blive til virkelighed.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Der skrives nordjysk bankhistorie i Frederikshavn tirsdag, hvor aktionærerne i Nordjyske Bank tager stilling til den videre skæbne for købstilbuddet på Nørresundby Bank.

På en ekstraordinær generalforsamling skal bestyrelsen have bemyndigelse til at ændre bankens vedtægter og gennemføre en aktieudvidelse. Det er nødvendigt for at afgive buddet på Nørresundby Bank, som blev varslet 18. december.

Buddet havde på det tidspunkt en værdi af 450 kroner bestående af 335 kroner kontant plus en aktie i Nordjyske Bank og var dermed højere end Spar Nords bud, som lød på 425 kroner bestående af 309 kroner kontant samt to aktier i Spar Nord.

Mens Spar Nords pris holder, er værdien af Nordjyske-aktien imidlertid faldet i januar, så værdien nu er 438 kroner. Dermed er forskellen mellem de to bud indsnævret til 13 kroner.

Det ændrer dog ikke på, at bestyrelsen i Nørresundby entydigt anbefaler Nordjyskes bud.

De to banker meddelte faktisk tidligere på efteråret, at de ville fusionere, men kærlighedsbrylluppet blev blokeret af Spar Nord, som ejer 54 procent af Nørresundby Bank.

På generalforsamlingen skal aktionærerne i Nordjyske Bank også indirekte give tilladelse til at øge afhængigheden af Jyske Bank, som skal gøre en eventuel overtagelse af Nørresundby mulig.

Målt på egenkapital er Nørresundby Bank større end Nordjyske Bank, og Frederikshavnerbanken har derfor brug for en stærk finasiel spiller i ryggen.

Det vil i så fald være Jyske Bank, som ikke alene garanterer for aktieemmissionen på 700 millionerkroner, yder et ansvarligt lån på omkring 275 millioner kroner og stiller en mellemfinansiering, mens handlen pågår.

I et brev til aktionærenre understreger Nordjyske-ledelsen, at Jyske Bank Jyske Bank ikke får nogen væsentlig indflydelse i den nye bank.

De nuværende aktionærer vil få en ejerandel på 63 procent af den sammenlagte bank, hvis alt går som Nordjyske-ledelsen håber. Men aktionærer, som ikke deltager i aktieudvidelsen, vil få udvandet deres ejerandel.

Aktionærerne skal dermed indstille sig på at have penge op af lommen, til gengæld mener bestyrelsen, at sammenlægningen af de to banker kan skabe værdi blandt andet i form af synergieffekter for mindst 50 millioner kroner.

Med et ja fra aktionærerne tirsdag vil Spar Nord efter al sandsynlighed bede Nørresundby aflyse den ekstraordinære generalforsamling, som er planlagt til torsdag, og hvor de skal tage stilling til Aalborg-bankens købstilbud.