Nordjysk familie kan tjene milliard på ghanesisk issalg

En lyntilladelse baner vejen for et salg af danske Fan Milk i Ghana. Salget kan gennemføres allerede i november, og vil kunne indbringe arvingerne op mod fire milliarder kroner.

Arvingerne til den nu afdøde aalborgenser Erik Emborg, stifter af Fan Milk i Afrika, står til at blive forgyldt efter salget af det danske iseventyr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske iseventyr Fan Milk står nu til at få ny ejer. Efter det ghanesiske finanstilsyn har fjernet den sidste hindring for salget, kan den Dubaibaserede kapitalfond Abraaj Group overtage koncernen Fan Milk International, som blev børsnoteret i Ghana i 1990. Et salg der kan indbringe arvingerne efter grundlæggeren Erik Emborg flere milliarder.

Parterne har ikke ønsket at oplyse salgsprisen, men ifølge Frederik Aakard hos Audon Partners, der er specialister i virksomhedsoverdragelser, ligger prisen for hele koncernen et sted mellem 3,5 og fire milliarder kroner, siger han til Børsen fredag.

Derfra skal der trækkes 840 millioner kroner, fordi kapitalfonden slipper for at betale de ghanesiske mindretalsaktionærer ud. De 5300 aktieholdere i det ghanesiske datterselskab var den sidste knast i salget, da de stod til at skulle købes ud af Abraaj Group.

Det er Erik Emborgs fire børn, der står til at skulle dele milliardsalget, da de kontrollerer 54 procent af holdingselskabet Fan Milk International via deres investeringsselskab Skandia Kalk Holding. Emborg-familien vil kunne indkassere mellem 1,4 og 1,7 milliarder kroner ved et frasalg, skriver Børsen.

Men også den anden store investor i det afrikanske ismejeri står til at få en god pose penge ud af salget. Maj Invest ejer 37 procent af aktierne i Fan Milk International, og går man ud fra samme værdiansættelse, vil Maj Invest få en salgsindtægt på mellem 900 millioner og 1,2 milliarder kroner.

Salget kan allerede gennemføres i november, da ansøgningen er blevet hastebehandlet. De 5300 mindretalsaktionærer ejer i dag 43,4 procent af det ghanesiske selskab - det vigtigste i Fan Milk koncernen - der har fået status noget nær en folkeaktie på den ghanesiske børs.

Og Abraaj Group kan bevare den danske ismejeris koncerns ghanesiske selskab som børsnoteret i Ghana, efter fonden har modtaget dispensation af Finanstilsynet i Ghana. Fan Milk har været i landet siden 1957, hvor Erik Emborg fra Aalborg etablerede et frysehus oprindeligt til opbevaring af grisetæer.

Det udviklede sig til stiftelsen af en mælkefabrik, som i dag producerer og sælger is og yoghurt gennem en række supermarkedskæder og servicestationer i Vestafrika. Desuden har koncernen 25.000 cykelbude, der sælger Fan Milk på gaderne i Ghana, Nigeria, Togo, Burkina Faso, Benin og på Elfenbenskysten.