Nordjyder med smag på hovedstaden

Calum breder sig fra Aalborg og omegn til Storkøbenhavn, hvor de fleste penge og projekter er.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Paletten er større, når vi investerer i hovedstaden, som eksempelvis pensionskasserne har fokus på. Vi vurderede, at der var et hul i markedet for udviklere i vores størrelse, og set fra Aalborg er der kun 400 kilometer og 45 minutter med fly til København, mens det virker som om, der er 4.000 kilometer til Aalborg for en københavner.«

Sådan lyder forklaringen på det stigende københavnske engagement i udviklings- og ejendomskoncernen Calum fra direktør Jakob Axel Nielsen – på samme bramfri facon, som på rekordtid gjorde den konservative backbencher til minister for otte år siden.

I 2010 lagde han politik bag sig, og to år senere blev den nordjyske erhvervsadvokat chef for Calum, grundlagt af Henrik Calum, som sideløbende med sit virke som advokat havde opbygget en virksomhed med ejendomme og udviklingsprojekter.

Især de sidste har Jakob Axel Nielsen stået i spidsen for, og aktiviteterne har primært ligget i Aalborg og andre byer i den nordlige del af Jylland.

Projekterne har omfattet erhvervsbyggeri, boligbyggeri og omdannelse af tidligere industriarealer til boligområder, og efterhånden bliver kikkertsigtet jævnligt rettet mod hovedstaden. Deriblandt det snart forhenværende grønttorv i Valby, hvor Calum vil bygge omkring 100 familielejligheder efter længe at have luret på området.

»Selv om jeg bor i Aalborg, har jeg udmærket kendskab til København, hvor jeg boede i seks år som folketingsmedlem og minister, og hvor jeg er kommet løbende gennem 15 år. Jeg har et godt indtryk af Valby, som er et område, hvor mange har mulighed for at bosætte sig,« siger Jakob Axel Nielsen, der sagtens kan forestille sig at være involveret i nogle af de øvrigt godt 2.000 boliger, som med tiden skal opføres i Ny Valby.

Det første større projekt i Storkøbenhavn kom på bøgerne sidste år, da Calum købte Bagsværd Skole af Gladsaxe Kommune. Med delvis genbrug af skolebygninger skal der med tiden etableres 200 lejligheder og 60 rækkehuse, og dét projekt summer formentlig op i en halv milliard kroner i runde tal.

Projektet udvikles i samarbejde med en »stor erhvervsmand,« der foreløbig ikke står frem.
I Ørestad Nord var det Calum, der i april blev betegnet som foreløbig unavngiven investor bag den ene af bydelens to sidste bolig-byggegrunde.

Nu fortæller Calum, at selskabet står bag et projekt med 245 ungdomsboliger, som sælges til boligselskabet KAB, og øverst 12-13 penthouselejligheder. Arbejdet med studenterhyblerne er i EU-udbud, men de forskellige tal inklusive P-kælder og en butik lugter af en projektsum i størrelsesordenen 400 millioner kroner.