Nordjyder køber de største fladskærme

Prøver nordjyder at kompensere for noget?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er blevet købt nye og store tv-apparater til den helt store guldmedalje i de senere år. Og Sony, Samsung og Panasonic har sendt de største af deres skærme til Nordjylland.

Det viser resultatet af en undersøgelse, som YouSee har fået lavet af YouGov Zapera blandt 3.000 danskere.

Når der bliver skiftet fjernsyn i de danske hjem, så vokser skærmstørrelsen typisk 12 tommer. Men undersøgelsen viser, at der i Nordjylland er efterspørgsel på lidt større skærme end resten af landet.

Nordjyderne skulle have de mest veludrustede stuer, hvad angår fladskærme. Gennemsnitsstørrelse på fladskærme er 34 tommer i Nordjylland. Det er dog ikke meget, at de nordjyske seere adskiller sig fra resten af landet. I København skulle gennemsnitstørrelsen være 33 tommer.

Undersøgelsen viser også, at LCD- eller LED-skærme vinder frem, men uden at skubbe de gamle billedrør helt ud i kulden. LCD/LED-skærmene er de mest udbredte tv-type og findes i 67 procent af alle hjem, men der er stadig billedsrørs-tv i 59 procent af alle hjem. Plasma-apparaterne kan findes i 12 procent af hjemmene.

Hvem bestemmer?

Undersøgelsen viser også, at kvinder og mænd ikke nødvendigvis er enige om, hvem der bestemmer, om der skal købes nyt tv. Blandt de samboende mener flere end 90 procent af mændene, at det er dem, der bestemmer, mens 34 procent af kvinderne mener, at deres ord tæller mest. Det kunne det tyde på, at selvopfattelsen hos det ene køn er en anelse ude at trit med realiteterne. Kun en procent af mændene medgiver, at det er en anden i husstanden, der har det afgørende ord ved valg af tv-apparat.

Gennemsnitsstørrelsen på et dansk tv er nu oppe på lidt mere end 33 tommer. Se faktaboksen.