Nordjyde idømt fængsel for ulovlig streaming af TV-kanaler

Det har kostet en mand fra Nordjylland en fængselsstraf at have streamet en række TV-kanaler til sin egen hjemmeside.

Nu slår anklagemyndigheden hårdt ned på ulovlig streaming af TV-kanaler på private hjemmesider. En mand fra Nordjylland har netop ved Retten i Aalborg fået 60 dages betinget fængsel for ulovligt at have streamet omkring 80 tv-kanaler og lagt dem på hjemmesiden whargarbl.dk.

På hjemmesiden kunne alle se betalingskanaler som eksempelvis Eurosport, TV3, Cartoon Network og Viasat helt kvit og frit, oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Ulovlig steaming af TV er ifølge Per Fiig, vicestatsadvokat i SØIK, et voksende problem.

»Ulovlig streaming af ophavsretligt beskyttet materiale er et stigende problem, som vi har fokus på. Vi ser i den forbindelse både mindre streamingtjenester som Whargarbl, der opstår i forskellige internet-fora, og de helt store streamingtjenester som Popcorn Time. Sagen mod Whargarbl viser, at anklagemyndigheden og domstolene betragter ulovlig streaming som alvorlig kriminalitet, der kan koste udbyderne en frihedsstraf,« siger vicestatsadvokat Per Fiig.

Et andet eksempel er den globale streamingtjeneste Popcorn Time, som viser gratis film uden om den betalende branche, og som på kort tid er blevet mere populær end betalingskanalen Netflix i både Holland og Sverige.

Politiet efterforsker sagerne i samarbejde med Rigspolitiets Cybercrime Center NC3, som har den nødvendige tekniske indsigt til at følge og afdække it-tekniske spor, som altid afsættes på nettet. I dette tilfælde førte de til den dømte mand fra Nordjylland, der som forklaring i retten sagde, at han gjorde det, »fordi han kunne.«

»Der kan være mange grunde til, hvorfor nogle streamer ulovligt. Nogle personer gør det af ideologiske årsager - andre bare for at tjene penge. Men fælles for dem alle er, at det er ulovligt og en krænkelse af dem, som har rettighederne til de viste udsendelser. Det gælder også DR's rettigheder til at udsende egne tv-udsendelser. Selv om man gratis kan se DR, kan man ikke straffrit bare tage DR's signal og selv udgive det,« siger Dorte Frandsen, senioranklager og fagansvarlig for Immaterialretsområdet og Cybercrime hos SØIK.

Udover fængselsstraf omfatter dommen også et erstatningsforlig på 100.000 kr., som den dømte skal betale til de forurettede tv-selskaber.