Nordjyde dømt i største sag om IT-svindel

Ved at stå i spidsen for et globalt internetforum lykkedes det en ung mand at svindle sig til en halv million. Nu har han fået sin straf.

Foto: Claus Bech
Med tre års fængsel indkasserede en 23-årig nordjyde den formentligt hårdeste straf for internetsvindel herhjemme.

- Jeg kender ikke til andre lignende domme. Der var heller ikke meget praksis på området at læne sig op ad, siger efterforskningsleder Jørgen B. Jensen fra Nordjyllands Politi.

Han fortæller, at det har været en kompliceret efterforskning, for sagens hovedperson har kørt sit internetforum på servere i flere forskellige lande under falsk navn.

Det er Retten i Hjørring, der har dømt den 23-årige Kevin Mørk Thomsen. Han var oprindeligt tiltalt for at have svindlet sig til en hel million kroner, men i tilståelsessagen valgte man at skære anklagen til.

Det var det amerikanske forbundspoliti FBI, der bragte de danske kolleger på sporet. Amerikanerne havde sammen med tysk politi fundet ud af, at danskeren stod i spidsen for et forum på internettet, hvor der blev udvekslet store mængder oplysninger om andre folks hævekort. For at skaffe sig beviser, foretog politiet en "aflytning" af mandens computere, så man kunne følge med i hans trafik på internettet.

Som en anden edderkop sad nordjyden og modtog oplysninger fra medkumpaner rundt om i verden, når de havde skaffet sig oplysninger om uskyldige ofres hævekort. Samtidig havde han også selv smittet 19.000 computere rundt om i verden med virusprogrammer, der gjorde det muligt for ham at hacke sig ind i dem. I alt havde manden selv 100.000 kortoplysninger liggende på sin egen maskine.

Det fremgår af dommen, at han har svindlet sig til 500.000 kroner ved at flytte penge til egne konti og ved at spille poker på nettet ved hjælp af andres betalingskort. Desuden har han handlet over internettet, spillet på internetcasino og tanket taletid til mobiltelefoner.

/ritzau/