Nordiske lande skruer bissen på over for netpirater

De fem nordiske lande vil stramme lovgivningen, så netpirater hurtigere kommer i retten.

Netpirater krænker systematisk rettighedshaverne til bøger, film og musik, mener Nordisk Råd. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netpirater skal have et skud for boven. Derfor optrapper de nordiske lande nu kampen.

Nordisk Råd vil tage nye metoder i brug for at bekæmpe ulovlig fildeling på nettet, så det fremover bliver sværere for netpirater i Norden. Det skal ske ved en tættere koordinering af lovgivningen i de fem nordiske lande samt gennem forebyggende arbejde.

Politikerne vil stramme lovgivningen, så der hurtigere kan ske retsforfølgelse og udbetales erstatning.

Systematisk krænkning

»Vi kan ikke længere bare se passivt på, mens kunstneres og producenters rettigheder til film, bøger og musik systematisk krænkes af netpirater. Nordisk Råd tager derfor nu initiativ til, at lovgivningen på tværs af Norden strammes og harmoniseres yderligere,« siger Mats Johansson, medlem af Kultur- og uddannelsesudvalget i Nordisk Råd.

Lovene er i dag forskellige. Hvor Danmark allerede kan strafforfølge fildelere gennem domstolene, er det noget, som Sverige først er ved at få på plads. I Norge kikker man på persondataloven.

Nordisk Råd vil udvide samarbejdet med teleselskaberne, og samtidig skal oplysningskampagner blandt børn og unge skabe respekt for ophavsretten.