Nordiske banker får status af sikker havn

De største skandinaviske banker har som følge af gældskrisen i Europa fået en ny status som sikker havn, og det har skabt en ny situation for blandt andet Nordea.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er især private kunder der ønsker at undgå euro og dollar, skriver Wall Street Journal.

- Kunderne var bange for hvad der ville ske, hvis Euro-samarbejdet brød sammen, og USAs Federal Reserve fortsætter med at printe store mængder dollar, siger Constantin Bolz fra UBS Wealth Management til Wall Street Journal.

Tiltroen til de største nordiske banker har ført til, at investorer fra hele Europa har sendt penge mod nord og skabt en selvforstærkende cirkel, hvor banker som Nordea og DNB bliver mindre afhængige af de internationale kapitalmarkeder og dermed opnår en reduceret risiko. Det stiller dog også nye krav til håndteringen af internationale kunder.

- De nye internationale kunder kommer med et sæt nye opgaver, blandt andet evnen til at snakke flere sprog, en øget opmærksomhed på indlånere for at forhindre svindel og hvidvask af penge samt etableringen af et nationalt system til identifikation af fremmede, siger Torsten Ostensen, leder af Nordeas private afdeling i Norge.