Nordisk Råd kræver TV til alle

Alle i Norden skal kunne se hinandens TV-kanaler uden geografiske spærringer.

Den norske successerie, Skam, har vist, at der sagtens kan være interesse for de andre nordiske TV-kanaler, og nu vil Nordisk Råd have sikret, at alle i Norden kan se hinandens kanaler. Arkivfoto: NRK/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NRK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nordiske TV-kanaler skal kunne ses af alle i hele Norden, så vi bliver bedre til at forstå hinandens sprog.

Det mener Nordisk Råd, som på sin session i den finske hovedstad Helsinki i denne uge derfor nu vil undersøge, hvordan man afskaffer den såkaldte geoblokering, som spærrer for, at man kan se digitalt TV på tværs af grænserne.

Norsk ungdomsserie banede vejen

Nordisk Råd vil stadig sikre, at rettighedshaverne får betaling for deres produkter, men mener, at det vil være en fordel for producenterne, at de kan komme ud til alle nordboere.

Forslaget kommer, efter at den norske ungdomsserie Skam blev et kæmpe hit i Danmark og Sverige og trak masser af unge danskere og svenskere til norsk TV, NRKs netsted for - på norsk - at se næste afsnit.

»TV-programmer som Skam har vist, at unge i Norden sagtens kan lære at forstå hinandens sprog. Geoblokering er ikke kun en digital barriere men også en hindring for den gensidige, nordiske sprogforståelse og kulturudveksling, så derfor skal den afskaffes,« siger Johanna Karimäki, medlem for De Grønne i Finland af Udvalget for Kundskab og Kultur under Nordisk Råd og medforslagsstiller, i en udtalelse.

Der er allerede tekster på

Spørgsmålet om adgangen til nordiske TV-kanaler skal nu tages op af de nordiske kulturministre, som skal forsøge at forhandle en løsning på plads.

EU-Kommissionen og Europaparlamentet forhandler i øjeblikket om at afskaffe den geografiske spærring på digitale tjenester - film, musik, spil og TV - i hele Europa.

De store, danske TV-distributører som YouSee, Stofa og Waoo har svenske og norske TV-kanaler med i de mindste TV-pakker for på samme måde at fremme forståelsen for de skandinaviske sprog. Samtidig har de lagt ind i TV-abonnementet, at alle betaler et beskedent beløb, som betaler for at få produceret danske undertekster til udvalgte norske, svenske og tyske udsendelser, så der er tekster, når udsendelserne sendes på SVT1, SVT2, TV 4 Sverige, NRK1, NRK3, TV2 Norge, ARD samt ZDF.

Læs mere: Nabolandskanalerne (TV og kultur fra Sverige, Norge og Tyskland)