Nordisk opfordring til storstilet aktion mod Norwegian

Efter et hastemøde i Nordisk Transportarbejder Føderation opfordres 48 medlemsforbund til at gå aktivt ind i Norwegian-konflikten. Flyselskabet beklager optrapningen.

Foto: Henning Bagger. Et Norwegian fly på startbanen i Aalborg Lufthavn
Læs mere
Fold sammen

Tusindvis af medarbejdere i Danmark og resten af Norden kan for alvor være på vej ind i den konflikten mellem Norwegians ledelse og strejkede piloter.

De faglige ledere fra Nordisk Transportarbejder Føderation (NTF), der har 365.000 medlemmer, har tirsdag holdt møde i Oslo. Herfra opfordrer man samtlige 48 medlemsforbund til at indlede sympatiaktioner mod Norwegian.

NTFs generalsekretær, Peter Lövkvist, siger til det norske medie E24, at aktionerne, hvis de vedtages af de enkelte medlemsforbund, vil blive iværksat efter de lovbestemte frister, som gælder i de enkelte lande. Sympatiaktionerne mod Norwegian kan blandt andet ramme bagagehåndteringen i lufthavnene og tørlægge flyene for brændstof.

På spørgsmålet om, hvorvidt NTF ønsker fuldstændig at lamme Norwegian, svarer Peter Lövkvist:

»Kommer man ikke overens med det norske fagforbund, så kan det blive en af konsekvenserne.«

Generalsekretæren siger, at NTF anbefaler skridtet, selv om det i yderste konsekvens kan føre til Norwegians konkurs.

»Vi ønsker at forsvare den nordiske model. Vi ønsker ordnede arbejdsforhold med kollektive aftaler,« siger Peter Lövkvist og tilføjer:

»Norwegian flytter problemerne fra selskab til selskab, når de opstår. Sådan kan vi ikke have det.«

Norwegian beklager udmeldingen fra de faglige ledere.

»Vi synes, at det er meget trist, fordi det bidrager ikke til andet end at gøre situationen endnu værre for vores passagerer og skabe utryghed blandt alle vores ansatte, inklusive fagforeningernes egne medlemmer. Vi synes, det er opsigtsvækkende, at disse fagforeninger er så lidt optagede af trygge arbejdspladser, ikke mindst for egne medlemmer,« siger Lasse Sandaker-Nilsen, Norwegians informationschef, til E24.

Allerede i sidste uge varslede danske 3F og Serviceforbundet, der begge er medlem af Nordisk Transportarbejder Føderation, sympatistrejke.