Nordisk forsikringsslag under opsejling

Det nordiske forsikringsmarked vil forandre sig markant de ­næste tre-fem år, og flere store spillere er formentlig klar til opkøb. TrygVesta agter at spiller en aktiv rolle, fortæller TrygVestas koncernchef, Stine Bosse, i et interview med Berlingske Business.

TrygVestas topchef, Stine Bosse, frygter ikke en retssag om den milliardstore pengetank hos TrygVestas hovedaktionær, Tryg i Danmark. Faktisk vil hun gerne have sagen afklaret. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Der kan blive vendt grundigt op og ned på det nordiske forsikringsmarked de næste tre til fem år. Flere store aktører ruster sig nemlig til opkøb, og vi vil formentlig se flere store nordiske fusioner.

Det mener TrygVestas koncernchef, Stine Bosse, der agter at indgå i opkøberens rolle, hvis muligheden byder sig

»I Danmark er der omkring 100 skades­forsikringsselskaber, og nogle selskaber er ikke konsolideret særligt godt. Vi vil formentlig se en del opkøb i Danmark i de kommende år, og vi kunne godt finde på at købe nogle selskaber. Men vi har især blikket rettet mod Sverige og Finland,« siger Stine Bosse.

TrygVesta er store i både Danmark og Norge, men ambitionerne er endnu ikke blevet indfriet i Finland og Sverige, hvor selskabet ikke fylder meget. Selskabet er gået ind i begge lande med en aggressiv plan for organisk vækst, og ambitionen er alene ved hjælp af organisk vækst at få en markedsandel på otte procent af privat­markedet i Sverige i 2012 og i Finland i 2010. Derudover indgår opkøb også i planerne, og hvad man opnår af markedsandele den vej, skal lægges oven i de organiske vækstmål.

»Omvæltningerne på forsikrings­markedet ligger formentlig ikke lige rundt om hjørnet, men om fem år er der formentlig sket store omvæltninger. Der skal ikke herske tvivl om, at vi vil holde øjne og øre åbne, når markederne ændrer sig,« siger Stine Bosse.

Hun peger på, at flere andre store aktører formentlig også ruster sig til enten at foretage opkøb eller til selv at blive solgt. Stine Bosse ønsker ikke at give et detaljeret bud på, hvordan forsikringsmarkedet ser ud om fem år, men groft optegnet er der fire store, grænseoverskridende forsikringsaktører i Norden: finske If, norske Gjensidige Forsikring, danske TrygVesta og britisk-ejede Codan.

Det ligger i kortene, at If, der er Skandinaviens største forsikringskoncern, er til salg, hvis prisen er rigtig. Björn Wahlroos, der står i spidsen for Ifs ejer, finske Sampo, har nemlig tidligere indikeret, at et salg kan komme på tale.

If er store i Norge, Finland og Sverige, og iagtagere peger på, at TrygVesta muligvis kunne være interesseret i at overtage de finske og svenske aktiviteter, mens Codan kunne overtage den norske del. Codan har nemlig en betydelig markedsposition i Danmark og i Sverige, men mangler fodfæste på det norske marked. Der har længe været spekuleret i, at Codans britiske ejer, Royal & SunAlliance (R&SA), kunne være interesseret i helt at frasælge Codan. Men R&SA har for nylig købt mindretalsaktionærerne ud af Codan, og selskabet har siden understreget, at det vil satse meget på det nordiske marked.

TrygVesta har tidligere åbent luftet interesse for Codans svenske del, TrygHansa, men Stine Bosse ønsker ikke at kommentere på, hvilke selskaber der ellers kunne være interessante. Under alle omstændigheder har R&SA kategorisk afvist et salg af de skandinaviske aktiviteter, og spørgsmålet er derfor, om vi vil se Codan i en offensiv opkøbsrolle.

Det handler om kapital
En dark horse blandt de store spillere er norske Gjensidige Forsikring, der i Danmark har købt Fair Forsikring og KommuneForsikring. Selskabet har planlagt en delvis børsnotering for at skaffe kapital og vil formentlig ligesom TrygVesta deltage offensivt i den fusionsbølge, som Stine Bosse forudser.

»Det interessante er, hvem der har et kapitalberedskab til at foretage opkøb. Det har vi i TrygVesta,« siger Stine Bosse.

Tryg-chefen peger på, at EU-Kommissionens nye kapitalkrav til forsikringsbranchen – kaldet Solvency II – formentlig også vil sætte skub i den nordiske konsolidering. De nye krav, der træder i kraft i 2010, skaber nemlig nye fordele for selskaber, der har spredt risikoen på forskellige markeder.

»Når man er aktiv i flere lande, bliver kapitalkravene mindre. Det vil formentlig være med til at skubbe yderligere gang i konsolideringen, når de store selskaber får frigjort kapital. Det kan være en fordel for os, ligesom det kan være en fordel for flere af de helt store aktører i Europa,« siger Stine Bosse.

Indtil videre kæmper TrygVesta for at nå målene for den organiske vækst. Der er endnu lang vej, før selskabet når otte procent af det svenske og finske privatmarked. TrygVesta har tre procent af privatmarkedet på det finske marked og fylder næsten ikke noget i Sverige, hvor man først gik ind i sommeren 2006. I øjeblikket har selskabet indledt en offensiv via callcentre og et samarbejde med f.eks. bilforhandlere.

»Men vi vil ikke slække på indtjeningen for at nå målene. Det går også efter planen ved den nuværende strategi, hvor vi sælger ca. 2.000 forsikringer om ugen i både Sverige og Finland,« siger Stine Bosse.

I Danmark udmeldte Stine Bosse for tre år siden, at man går efter en markedsandel på 25 procent. Her har selskabets markedsandel dog ligget nogenlunde konstant på mellem 21 og 22 procent. Målet er stadig det samme, men Stine Bosse ønsker ikke at komme med en konkret dato for, hvornår det skal indfries.