Nordisk finanskæmpe har milliarder til opkøb

Finske Kari Stadigh er topchef i Sampo, der ejer Nordens største forsikringsselskab, If, og er den største aktionær i Nordens største bank, Nordea. Den magtfulde mand er klar til nye markante opkøb, når en række forudsætninger er opfyldte.

Kari Stadigh, koncernchef i Sampo Group. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velsoigneret og ulasteligt klædt i nålestribet jakkesæt skiller den 59-årige Kari Stadigh sig ikke synderligt ud fra mængden af de øvrige gæster på Hotel d’Angleterre, som den finske finansmand denne gang har valgt som base på sit København-visit. I kraft af sin stilling som topchef i finske Sampo Group, der ejer det svenske forsikringsselskab If og er største aktionær i Nordea, er han ganske ofte i København, lader han forstå.

Og selv om han benytter sig af forskellige hoteller, synes han særligt godt om Hotel d’Angleterre efter den nylige restaurering. Derfor er det her, at den magtfulde finansboss tager imod Berlingske Busines til et sjældent interview.
Med de nuværende investeringer har Sampo godt fat i både den nordiske banksektor og den nordiske forsikringsbranche, men dukker der nye attraktive købsmuligheder op, er Kari Stadigh klar til at slå til.

»Vi holder hele tiden øje med, om der er nogle investeringsmuligheder i de nordiske lande. Vi har ikke set nogen attraktive muligheder på det seneste, og derfor har vi i et stykke tid ikke foretaget nogen køb. Men vi er kraftigt overkapitaliseret, så hvis der var noget attraktivt til salg, så kunne vi handle,« siger Kari Stadigh og fortæller, at Sampos overkapitalisering i øjeblikket er på tre til fire mia. euro svarende til 22,5-30 mia. kroner.

At den rigtige mulighed ikke er dukket op skyldes også, at timingen ikke er optimal, siger Kari Stadigh. Den lave økonomiske vækst og de uklare lovgivningsmæssige rammer er noget, der i høj grad rammer den finansielle sektor for tiden, og det er kun denne sektor, som Sampo Group vil investere i.
Derudover er kravet, at selskabet skal være veldrevet og have et stort antal kunder.

»Vi kan gode lide forretninger, hvor der er en kraftig retaileksponering. For hvis man har mange private husholdninger som kunder, så får man ikke en masse store overraskelser. Vi vil gerne have stabil og forudsigelig indtjening i alle vores aktiviteter,« siger Kari Stadigh, der med Sampo de seneste ti år har opnået et årligt afkast på omkring 20 pct.

At det lige er den finansielle sektor, som Sampo fokuserer på, skyldes også, at det er et område, hvor det er muligt at opnå gode afkast. Blandt andet fordi det er en branche, hvor forretningen kan effektiviseres yderligere, siger den finske topchef.

»Vi er interesserede i forretninger, der kan automatiseres, for arbejdskraft er dyrt i de nordiske lande. Vi mener, at hvis man har en god mulighed for at investere i IT og automatisere forretningen, så er det godt for aktionærerne. Og så er vi nødt til at kigge på forholdsvis store forretninger, for vores nuværende selskaber er i forvejen meget store, så hvis vi begyndte at købe noget småt, så ville det ikke rigtigt flytte noget,« siger Kari Stadigh og slår igen fast, at usikkerhed om regulering og lav vækst betyder, at vi først for alvor vil se store opkøb, når tiderne er bedre.

Storbanken Nordea, som Sampo ejer godt 20 pct. af, er netop nu i gang med en effektiviseringsplan samt investering i IT for en mia. euro. Det er sket med støtte fra Sampo, der med Kari Stadigh som bestyrelsesmedlem og Sampo-formanden, den finske milliardær Björn Wahlroos, som formand i Nordea bidrager til arbejdet og strategien for storbanken.
Et yderligere opkøb i Nordea kunne være en mulighed for Sampo, og netop dette blev aktuelt i midten af 2013, hvor den svenske regering ville sælge sine Nordea-aktier. Sampo var nævnt som en oplagt køber, men amerikansk lovgivning holdt finnerne tilbage, siger Kari Stadigh. Ifølge den såkaldte Dodd-Frank Act. kan et selskab – hvis det er en stor aktionær i en bank, der er operativ i Nordamerika – risikere at komme under særligt restriktive regler.

»Grænsen går ved ejerskab på 25 pct., og den vil vi ikke over, for så vil Sampo blive et såkaldt bankkontrollerende selskab. Det vil give os restriktioner i vores investeringer på forsikringsområdet, og det ville betyde langt mere bureaukrati, da vi i så fald ville komme under det amerikanske tilsyns overvågning,« siger Kari Stadigh. Sampo-topchefen fylder 60 i år og har dermed jævnfør sin kontrakt mulighed for at gå på pension, men Kari Stadigh ønsker at fortsætte sit arbejde:

»Mine egne fremtidsplaner er at nyde det job, jeg har, og være i stand til at møde de fremtidige udfordringer. Det er et meget intellektuelt krævende miljø, som vi befinder os i, både politisk, økonomisk og finansielt, og det vil selvfølgelig åbne mange muligheder for at gøre vores selskaber endnu bedre i fremtiden.«