Norden-topchef: Forværring af tankmarked kom et par kvartaler før ventet

Norden har i længere tid været presset af, at raterne for rederiets ene forretningsben, tørlast, har været underdrejede.

Jan Rindbo, administrerende direktør for Norden. Fold sammen
Læs mere

Siden de var nede at snuse til de laveste niveauer nogensinde i starten af året, har de dog rettet sig en anelse. Men som for at føje spot til skade er der også sket et fald i raterne for Nordens andet forretningsben, tank, i årets tredje kvartal.

Derfor har Norden nedjusteret sine forventninger til sin tankdivision i det regnskab for tredje kvartal, som rederiet har fremlagt onsdag morgen.

»Forværringen af tankmarkedet havde vi forventet. Men det kom egentlig et kvartal eller to, før vi havde ventet det. Men overordnet set havde vi forventet, at de høje rater i tankmarkedet ikke kunne var ved,« siger administrerende direktør for Norden Jan Rindbo til Ritzau Finans.

»Det, vi ser i tankmarkedet, er et klassisk cyklisk skifte. Vi er kommet ud af 18 måneder med et rigtig godt marked, som nu er afløst af et noget lavere marked,« påpeger han videre.

LAVERE DRIFTSRESULTAT END VENTET

Nordens tankdivision noterede i tredje kvartal 2016 et overskud af den primære drift før renter, skat, af- og nedskrivninger (EBITDA) på 6,0 mio. dollar. Det levede dermed ikke op til forventningerne, idet der ifølge data indsamlet af Ritzau Estimates blandt analytikerne var ventet et EBITDA-resultat for divisionen på 7,5 mio. dollar i kvartalet.

Der er samtidig tale om en anselig tilbagegang fra tilsvarende periode af 2015, hvor Nordens tankdivision hev et overskud på 41,9 mio. dollar hjem.

Og udsigterne for forretningsområdet er da heller ikke ligefrem positive ifølge Nordens topchef.

»Det er ikke noget, vi venter, vender på et kvartal. Udfordringen i tank er, at vi har en forholdsvis stor ordrebog, som leverer her og nu, og når vi ser ind i 2017,« forklarer Jan Rindbo.

»Derfor har vi også bygget en lidt højere dækning for 2017, hvor vi nu ligger på 24 pct.,« påpeger han videre.

Ser man på regnskabsåret 2016 sænker Norden da også sine forventninger for divisionen. De lyder nu på et justeret resultat for 2016 på 0-20 mio. kr. Ved regnskabet for andet kvartal meldte rederiet om en forventning om et justeret resultat for tanklastforretningen på 5 til 25 mio. dollar.