Norden skal være 5G-lokomotiv

De nordiske lande går nu sammen for at komme først med det kommende, lynhurtige 5G-mobilnet. Forberedelserne skal i gang straks, selv om 5G stadig venter på den sidste, afgørende godkendelse for at kunne blive verdensomspændende.

5G ses som fremtidens mobiltelefoni, og her skal Norden ligge i det globale førerfelt, mener landene, der nu vil forene kræfterne om at komme på landkortet. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige, Finland og Norge går nu sammen med Danmark og Litauen om at gøre Norden til 5G-lokomotiv.

»Vi kan ikke vente på det øvrige Europa,« siger den svenske digitaliseringsminister Peter Eriksson fra Miljöpartiet De Gröna til det svenske nyhedsbureau TT.

Han vil sammen med sine kollegaer i Finland og Norge sørge for hurtigt at tildele de mobilfrekvenser, som skal bruges til at teste, forske og kommercielt udnytte det kommende 5G-mobilnet, som sørger for lynhurtige dataoverførsler uden forsinkelse, og så skal der samarbejdes med erhvervslivet om at få afprøvet teknologien i praksis sammen med universiteter og offentlige institutioner.

Masser at forberede, inden alt er klart

Den finske kommunikationsminister Anne Berner, den norske statssekretær Reynir Jóhannesson og den svenske Peter Eriksson har ifølge en pressemeddelelse fra den svenske regering inddraget Danmark og Litauen i at få udarbejdet en handlingsplan, som skal være åben for alle nordiske og baltiske lande. Den skal præsenteres på den nordisk-baltiske digitaliseringskonference Digital North, som holdes 25. april i Oslo, eftersom Norge lige nu er ordførende for Nordisk Ministerråd.

Samarbejdet skal sikre, at Norden kommer forrest, når det 5G-net, som forventes taget i brug i det små i 2020 og siden kan blive meget stort, skal i gang. Her er det ifølge alle parter vigtigt at være med blandt de første, så man får indflydelse på udviklingen.

5G-teknologien er endnu ikke totalt på plads i alle tekniske detaljer, og derfor kan man ikke sætte af straks, men man kan forberede sig, så der kan rykkes med det samme, når 5G-standarden er godkendt og dermed ens verden over. 5G får en langt større kapacitet end dagens mobilnet, så langt mere udstyr kan bruge internetforbindelsen over mobilnettet. Samtidig skal 5G stort set fjerne de forsinkelser i dataoverførslen, som stadig opleves i dag.

Vigtigt for Norden

De to største leverandører af mobiludstyr i verden, svenske Ericsson og finske Nokia, har hjemme i Norden og er allerede i fuld gang med at udvikle udstyr. Men det samme gør den nærmeste konkurrent, kinesiske Huawei, og flere andre af de store, heriblandt den sydkoreanske mobil- og TV-gigant Samsung.

»Norden og Baltikum har forudsætningern for at tage lederskab i arbejdet med at gennemføre næste generations mobilteknologi. Jeg er i dag sammen med mine kollegaer blevet enig om en handlingsplan for på en mere samordnet måde at forbedre mulighederne for en hurtig indførelse af 5G i Norden og Baltikum. Dette er et vigtigt skridt for at bibeholde nordisk konkurrencekraft inden for digitalisering,« siger den svenske digitaliseringsminister, Peter Eriksson.