Norden sejler overraskende stærkt resultat hjem

Rederiet Norden har leveret et pænt regnskab for andet kvartal, hvor en stærk udvikling på tankmarkedet falder i øjnene, mens et fravær af nedskrivninger tyder på bedre tider for rederiet.

Norden kom ud af andet kvartal 2015 med et primært driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 51,7 mio. dollar mod et minus på 7,4 mio. dollar i samme periode regnskabsåret før. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder vurderingen fra Jacob Pedersen, der følger Norden som senioranalytiker i Sydbank.

- Det er grundlæggende et pænt regnskab med en bedre ventet indtjening, en opjustering og et fravær af nedskrivninger. Indtrykket fra regnskabet er på linje med, at markedet udvikler sig bedre, end vi så for bare 2-3 måneder siden, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Han vurderer oven på regnskabet, at risikoen for nedskrivninger, som var et fokuspunkt op til regnskabet, er aftaget, hvilket blandt andet begrundes med, at tørlastmarkedet synes at have været forbi det værste.

- For mig at se tyder det på, at risikoen for nedskrivninger er aftaget, siger Jacob Pedersen.

Det begrunder han blandt andet med, at Norden i regnskabet konstaterer, at presset på værdien af selskabets tørlastskibe synes at være aftaget i slutningen af andet kvartal, mens billedet har været mere stabilt for produkttankskibene.

- Presset på værdierne i tørlastflåden var størst i begyndelsen af kvartalet for siden at flade ud. Mod slutningen af kvartalet har værdierne af de store skibstyper vist svagt opadgående tendens. Værdierne i tankflåden har været stabile kvartalet igennem med opadgående tendens mod slutningen af kvartalet, skriver Norden i regnskabet.

Norden kom ud af andet kvartal 2015 med et primært driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 51,7 mio. dollar mod et minus på 7,4 mio. dollar i samme periode regnskabsåret før.

Det ordinære driftsresultat (EBIT) landede på 35,8 mio. dollar, hvilket var mere end dobbelt så højt, som analytikerne havde ventet og en massiv fremgang fra et minus på 27,2 mio. dollar i samme periode året før. Selskabet leverede blandt andet det bedste resultat nogensinde i tankdivisionen, der opnåede et plus på 32,9 mio. dollar.

- Man skal dog være opmærksom på, at en del af overraskelsen skyldes frasalg. Men uanset hvordan vi vender og drejer det, så er resultaterne altså bedre end forventet, siger Jacob Pedersen.

Det gælder blandt andet en engangsindtægt på 6 mio. dollar fra et forlig i tørlastforretningen. Og Jacob Pedersen vurderer, at tørlastmarkedet efterhånden er ovre det værste efter et halvår, hvor markedet har været præget af rekordlave rater.

- Vi har stadig en situation i Kina, hvor jernmalmslagrene skal holdes status quo eller fyldes lidt op, så er der plads til forbedringer på tørlastmarkedet, og man kan efterhånden se, at vi er forbi det værste, siger Jacob Pedersen.

I forbindelse med regnskabet opjusterer Norden forventningerne til 2015 og venter nu et driftsresultat (EBIT) på 70-100 mio. dollar. Tidligere ventede rederiet et driftsresultat (EBIT) på 50-90 mio. dollar.

I løbet af første halvdel af året har rederiet imidlertid allerede hentet 66 mio. dollar hjem og er dermed tæt på bunden af forventningsintervallet, men Jacob Pedersen fra Sydbank tør ikke kalde forventningerne konservative endnu.