Norden samlede sig om iværksætteriet

Iværksættere fra de nordiske lande var fredag samlet om iværksætteriet til en stor fest i Bremen Teater i København. Lysten og drivkraften bag iværksætteriet var en af de ting, der blev hyldet af de over 600 gæster.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iværksætteri var på alles læber, da Nordic Startup Awards blev afgjort i Bremen Teater i København, fredag aften. I en tid hvor vilkårene grundet den finansielle krise har været hårdt presset, er det tiltrængt med et skulderklap, mente mange af de deltagende til arrangementet, der er et af Nordens største kun med fokus på iværksætteri. Med livemusik fra blandt andre Veto og uddeling af forskellige iværksætterpriser var målet at øge iværksætterlysten i Norden.

- Det handler om at samle iværksætteriet i Norden. Der er mange forskelle, men der er behov for, at vi i alle landene fejrer iværksætteriet. For det er en af de eneste måde at få flere til at få øjnene op for, hvor vigtigt det er, siger James Digby, ophavsmanden til Nordic Startup Awards. 

Men særligt for Danmark betyder fokuset på iværksætteri rigtigt meget.

Både Finland og Sverige har med for eksempel Rovio (bag spillet Angry Birds) og Spotify (international lyddelingstjeneste) leveret entreprenører af den helt tunge kaliber, og det er navne, der søges efter i Danmark.

- Sverige har været noget foran Danmark, men nu begynder vi så småt at se flere og flere stærke danske startups. Det er iværksættere med et kæmpe potentiale i absolut milliardklasse. Fremgangen er tydelig, og derfor begynder flere investorer også at få øjnene op for Danmark, siger Martin Hauge, partner i Creandum, der var de første til at skyde penge i musikgiganten Spotify og fredag vandt prisen som Nordens bedste investor.

Iværksætteri med udfordringer

Europa Kommissionen har gennem en længere periode undersøgt, hvordan iværksætteriet klarer sig i EU. Seniorforsker ved TNO - Innovation for Life, Bas Kotterink, der er med til at lede analysearbejdet for Kommissionen, mener, at særligt de it-relaterede iværksættere går under politikernes radar.

- Der mangler en bevidsthed om den her gruppe af iværksætteres betydning. Mange politikere er slet ikke klar over, hvor stort vækstpotentialet er hos de virksomheder, siger han og fremhæver manglen på uddannelse, der er målrettet livet som iværksætter.

Det forhold bakker Nicolas Thomsen fra SHAPE op omkring. Han vandt med makkeren Rasmus Nielsen prisen som bedste designer op omkring.

- Der er en for ringe brug af de store kapaciteter, der er i de private erhverv. De digitale løsninger udvikler sig hurtigere end uddannelsesinstitutionerne. Vi er selvlærde, og ville ikke kunne have lært det, vi kan, på en skole. Ligesom i Sverige burde man hente personer ind med erfaringen til at undervise f.eks. mediedesignere, siger han.

Bas Kotterink mener, at den høje ungdomsarbejdsløshed netop burde give anledning til, at der i hele Europa bliver en stærkere "entreprenørkultur".

- De store traditionelle virksomheder skaber ikke job i samme grad som de har gjort tidligere, og med den høje ungdomsarbejdsløshed er det bedre, at de unge forsøger sig selv, end at vente på et job, der har meget lange udsigter, siger han. Bas Kotterink var selv til stede ved arrangementet for at tale om analysearbejdet.

Unge under uddannelse kan også godt drive virksomhed. Årets studenterdrevede virksomhed skulle således findes. Her havde danske Drinkster allerede ved semifinalerne i Aarhus vundet den danske afdeling af konkurrencen, og dermed fået en check på 50.000 kroner til rådgivning og sparring med revisionsvirksomheden KPMG. Men ved fredagens arrangement i København kunne de kalde sig Nordens bedste. Det vakte glæde hos partner, Mads Lund.

- Det er en stor ære. Vi kan bruge det her på kundesiden til at vise, at vi ikke bare er en af mange, og samtidigt bruge det til at promovere virksomheden, siger han. 


Hele iværksættersystemet

Tanken bag Nordic Startup Awards er, at det også er aktørerne omkring iværksætterne, der hyldes. Således blev journalisten, Anders Kanberg, kåret som Nordens bedste iværksætterjournalist. Det var særligt Anders Kanbergs radioprogram på Radio 24syv "De 6 Hatte", der blev lagt til grund for valget.

Et andet element omkring iværksætteriet, er de såkaldte "service providere", der typisk er større virksomheder, der stiller lokaler og ekspertise til rådighed for nystiftede virksomheder.

I den kategori løb The Copenhagen Nokia Bridge Incubator med hædren. Et netværk der er opstået på baggrund af Nokias udflytning fra København. Her har de fyrede medarbejdere haft mulighed for at stifte virksomhed selv. En manøvre der ifølge vinderne selv har skabt 45 virksomheder og beskæftiger knap hundrede personer.