Norden sælger capesize-skib og nedjusterer

Norden sælger et Capesize-skib og køber samtidig et Supramax-skib. Salget af Capesize-skibet sker med tab og medfører, at rederiet nedjusterer sine forventninger til 2015's EBIT-resultat inklusive skibsavancer til 43-63 mio. dollar fra tidligere 58-78 mio. dollar.

Rederiet Norden. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det oplyser Norden i en meddelelse til fondsbørsen.

Salget af Capesize-skibet Nord-Energy, der blev bygget i 2004, og købet af Supramax-skib, som er bygget i 2010, er led i Nordens strategi Focus & Simplicity, der indebærer, at Norden inden for sin tørlastdivision fokuserer sit ejerskab på skibstyperne Panamax- og Supramax-skibe.

- Markedsværdierne på skibe faldt kraftigt i løbet af kvartalet, og rederiet har derfor på sædvanlig vis påbegyndt nedskrivningstest med henblik på at vurdere behovet for nedskrivning af de regnskabsmæssige flådeværdier, skriver Norden i meddelelsen.

Nordens forventninger til EBIT-resultatet før skibsavancer for 2015 fastholdes. Men som følge af salget af Nord-Energy justeres forventningen til 2015's EBIT-resultatet inklusive skibsavancer til 43-63 mio. dollar mod tidligere 58-78 mio. dollar.

Capesize-skibet Nord-Energy er på 180.310 tdw. (dødvægtston), mens Supramax-skibet er på 58.000 tdw. Begge leveringer finder sted i løbet af første kvartal 2016.

Rederiet indgik også i december en lignende aftale, nemlig for tørlastskibet Nord-Power. Salget af skibet, der er fra 2005 og et de helt store Capesize-skibe på 176.000 dødvægtston, vil medføre et regnskabsmæssigt tab på 12 mio. dollar, oplyste Norden på daværende tidspunkt.

Norden fremlagde strategien Focus & Simplicity i forbindelse med, at rederiet i november aflagde regnskab for tredje kvartal.

Her er planens overordnede elementer:

- Norden vil inden for tørlast være markedsleder med skibstyperne Supramax og Panamax. Rederiet vil på den baggrund intensivere sit kundefokus inden for netop disse to skibstyper.

- Derudover vil Norden som supplement til Supramax- og Panamax-forretningsområderne fastholde operatørvirksomheden af Handysize-skibe. Det skyldes, at "der eksisterer betydeligt overlap og dermed synergieffekter med Supramax for så vidt angår ekspertise og kunder."

- På tankmarkedet, der blandt andet består af fragt af olie, vil Norden satse på skibstyperne Handysize og MR. Ambitionen er, at Norden skal være kundernes førstevalg.

- Operationen af Nordens produkttankskibe vil som hidtil ske under tankskibssamarbejdet Norient Product Pool, som det danske rederi ejer 50 pct. af.

- Øvrige skibe vil Norden ikke investere yderligere i. Tanken er, at de skal sælges, hvis det er muligt, eller med tiden udfases.

/ritzau/FINANS