Norden hænger med mulen trods tankrekord

D/S Norden har aldrig sejlet så mange penge ind på tankforretningen som nu, men alligevel må rederiet skuffe analytikerne med forventninger til årets resultat, der ligger under det ventede niveau.

Mens tørlastmarkedet går lidt mere sløjt, har produkttankraterne været særdeles gode i år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går både godt og skidt hos rederiet D/S Norden, der efter tredje kvartal nu indsnævrer forventningerne til årets resultat. Tidligere lød forventningen på et driftsresultat for hele året fra 70-100 mio. dollar, men nu bliver det reduceret en snas til 70-90 mio. dollar, fremgår det af kvartalsregnskabet.

Indsnævringen betyder, at Norden kommer til at ramme under analytikernes forventninger. Ifølge Ritzau Estimates forventer gennemsnittet nemlig et årligt driftsresultat på 99 mio. dollar. Til gengæld har Norden allerede to gange tidligere i år hævet opjusteret forventningerne til årets resultat.

Til gengæld kan Norden glæde sig over, at tankforretningen aldrig før har tjent så mange penge. Regnskabet indeholder således også en opjustering af forventingerne til tankforretningens resultater. Tidligere lød forventningen til driftsresultatet på 90 til 120 mio. dollar, men regner Norden med 100-120 mio. dollar.

I alt melder Norden om en omsætning på godt 400 mio. dollar og et driftsresultat på 20,8 mio. dollar. Det er under analytikernes forventninger om en omsætning på 384,7 mio. dollar og et primært driftsresultat på 25 mio. dollar.

Til sammenligning landede Norden dog i samme kvartal sidste år et tab på driften på 27,6 mio. dollar ud fra en omsætning på 451,6 mio. dollar.

»Nordens tankforretning har sejlet et rekordresultat i land. Lav oliepris og stærk efterspørgsel har holdt tankraterne oppe også i 3. kvartal, der ellers betragtes som lavsæson. Det stærke tankresultat luner i en tid, hvor tørlastmarkedet fortsat er meget udfordrende, og Norden har som konsekvens sænket eksponeringen til markedet ved at justere nybygningsprogrammet og indbefragte skibe for kortere perioder,« lyder det fra adm. direktør Jan Rindbo i en kommentar til regnskabet.

Mens driften af tankforretningen i kvartalet sejlede et resultat på 37 mio. dollar hjem, kostedet det Norden 9 mio. dollar i underskud at drive tørlastforretningen.

Selvom de rekordlave fragtrater på tørlast i første halvår af 2015 er begyndt at stige, er der stadig langt igen. Norden tør derfor heller ikke være alt for optimistiske omkring fremtiden, fremgår det af regnskabet.

»Til trods for at de seneste stigninger i kinesisk import midlertidigt førte til forbedrede rater i forhold til de meget lave niveauer, 1. halvår af 2015 bød på,
har der ikke været tale om forbedringer, der for alvor ændrer det faktum, at tørlastmarkedet er særdeles svagt. De forbedrede rateniveauer, der normalt indtræffer i højsæsonen i 4. kvartal, er således ikke indtruffet, hvilket giver et vanskeligt afsæt til 2016, som Norden forventer vil byde på fortsat udfordrende markedsforhold,« lyder det således.

Rettelse: Vi skrev tidligere, at Norden sænkede forventningerne. Det er ikke korrekt. Norden indsnævrer forventningerne til den nedre ende af det tidligere udmeldte spænd.