Norden får mindsket tab i nyt "rædselsår"

D/S Norden taber falder markant på omsætningen, men har trods alt begrænset skaderne sammenlignet med året før. Årets resultat ender på knap minus to milliarder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Dampskibsselskabets Norden A/S kan se tilbage på endnu et »rædselsår« i hvad virksomheden selv kalder et »historisk miserabelt« tørlastmarked.

Virksomhedens omsætning er faldet fra 13,9 milliarder i 2014 til 11,3 milliarder i 2015.

Årets resultat ender på minus 1,95 milliarder, hvilket trods alt er tæt ved en halvering sammenlignet med året før.

»2015 blev endnu et rædselsår i tørlast, og Norden tog en lang række værktøjer i brug for at afbøde effekten af et historisk elendigt tørlastmarked,« siger adm. direktør Jan Rindby i en skriftlig kommentar.

Af samme grund må aktionærerne for andet år i træk se langt efter udbetaling af udbytte.

Tørlastmarkedet har været ramt af historisk lave fragtrater i løbet af 2015, og selskabet var tvunget til at nedjustere forventningerne i løbet af året, ligesom man måtte foretage en større nedskrivning af værdierne på sin tørlastflåde med 180 millioner dollar, mens man samtidig hensatte 160 millioner dollar til fremtidige tab. Til gengæld er man lykkedes med at sænke omkostningerne betragteligt - fra 15,71 milliarder kroner til 11,18 milliarder.

Derudover kan virksomheden, der beskæftiger knap 1.000 personer, glæde sig over, at man fortsat vækster på tankområdet.

»Vi har aktivt tilpasset vores tørlasteksponering tilstadigt mere udfordrende markedsbetingelser og samtidig udnyttet et stærkt tankmarked til at generere et rekordresultat med tankflåden,« siger Jan Rindbo.

»Resultatet er ikke udeblevet, og der er trods alt grund til at glæde sig over, at Norden i en vanskelig tid kan skabe positive pengestrømme fra driften og generere en indsejling væsentligt over markedet i både Tørlast og Tank. Det vil vi fortsætte med også i 2016, hvor vi forventer et fortsat særdeles vanskeligt tørlastmarked og et godt tankmarked,« lyder det fra Jan Rindbo.

Selskabet forventer et lidt nemmere 2016, og et resultat, der lander et sted mellem 60 millioner dollars i underskud og op til et overskud på 30 millioner dollars.