Norden er på vej mod fælles flaskepant

Et nyt fælles nordisk pantsystem på flasker kan være på vej. Nordisk Råd vil have regeringerne til at gå videre med sagen.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køb en sodavand i Norge, tag flasken med hjem og hæv panten i supermarkedet. En fælles nordisk flaskepant kan være på vej, efter Nordisk Råd har vedtaget et forslag om at oprette et fælles nordisk pantsystem.

- De nordiske lande skal etablere enkle systemer, så alle returpantanlæg kan omstilles til at modtage pant fra alle de nordiske lande, siger Martin Kolberg fra Nordisk Råd.

Rådet anmoder nu regeringerne om at gå videre med sagen. Et fælles system vil ifølge rådet både gavne forbrugerne og miljøet, da affaldsophobning i naturen vil mindskes.

Forslaget kan møde modstand fra bryggeribranchen og detailhandlen i Norden. Martin Kolberg påpeger dog, at forslaget skal tage hensyn til branchen.

- Men erfaringer viser, at den slags nye initiativer kræver politisk vilje og den vilje har vi vist er til stede her i dag, siger Martin Kolberg, der er fra Arbeiderpartiet i Norge.

Ordningen bør ifølge Nordisk Råd oprettes indenfor de næste tre år. EU arbejder på et fælles pantsystem, så med forslaget har Norden mulighed for at være foregangsregion på dette område, mener man i rådet.