Nordeas udenlandske banker vækker mistanke efter læk

Nordea, der netop nu er havnet i en storm på grund af sin rolle i det gigantiske skattelæk fra Panama, har egne datterbanker i tre af verdens mest berygtede skattely. Eksperter undrer sig..

Arkivfoto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere

Kritikken af storbanken Nordea fortsætter med uformindsket styrke efter afsløringen af, at Nordens største bank angiveligt har hjulpet tusindvis af kunder med at oprette selskaber i skattelyet Panama. Selskaber, der vel at mærke ifølge eksperter er yderst velegnede til at snyde i skat.

Lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca viser, at den tvivlsomme rådgivning hovedsageligt har fundet sted gennem Nordeas udenlandske datterbank for velhavere, Nordea International Private Banking, der har hovedsæde i Luxembourg og afdelinger i Schweiz og Singapore.

At spotlyset nu falder på Nordeas afdelinger i lande, der er kendt for enten ekstremt lave skatter eller hemmelige bank- og selskabsregistre, kommer ikke bag på eksperter.

»Det er min formodning, at man udnytter den hemmelighed, der er i lande med skattely til at gemme penge for myndighederne,« siger Lars Koch, der er skattelyekspert og international chef i ulandsorganisationen IBIS .

Også politisk vækker placeringerne mistanke. Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, kalder det »påfaldende«, at en bank som Nordea vælger at placere sine forretninger i lande som Schweiz, Singapore og Luxembourg.

»Det kan godt være, at Nordea muligvis holder sig på den rette side af loven, men når de vælger at placere deres forretninger i disse lande, viser det, at de ikke står tilbage for at tage deres bid af kagen, når der er penge at tjene på, at nogle gerne vil benytte sig af de særlige muligheder,« siger Jesper Petersen.

Skattelyenes top 20

Sidste år opregnede det internationale netværk mod skattesvindel Tax Justice Network verdens 20 værste skattely. Schweiz, Singapore og Luxembourg, hvor Nordeas velhaverbank altså har afdelinger, var alle placeret i top 10. Og mens det internationale fokus i mange år har været på at trække Schweiz og Luxembourg i retning af mere åbenhed, er Singapore af mange udset som et af fremtidens store skattely.

»Singapore fungerer som et finansielt centrum i meget af Asien med et stærkt finansielt system. Men landet har en række problematiske elementer i sin lovgivning omkring selskaber og gennemsigtighed. Så der kan være legitime og ikke legitime årsager til, at banker har filialer liggende der,« siger Lars Koch.

Niels Johannesen, lektor i økonomi med speciale i skattely ved Københavns Universitet, er enig:

»Singapore er et kæmpe finansielt centrum i verden. Men det er klart, at det ligner selvfølgelig, at banker prøver at bruge de her filialer til at servicere kunder, der ønsker at lave skatteunddragelse. Omvendt er de finansielle centre så store, så bankerne kan retfærdiggøre at have en filial, uden at der behøver været tale om skatteunddragelse,« siger han.

God forretning i Luxembourg

Luxembourg-banken Nordea International Private Ban­king er en indbringende forretning for Nordea. I 2014 gav afdelingen et overskud efter skat på næsten en milliard kroner – 48 procent mere end året før. Og det er en bred palette af ydelser, banken tilbyder kunderne: På den engelsksprogede hjemmeside henvender man sig blandt andet til velhavende pensionister, der gør sig overvejelser om deres otium og arv:

»Vi vil hjælpe dig med at adressere kritiske emner så som investeringer og beskatning...,« hedder det blandt andet på hjemmesiden, hvor der også under overskriften »formuepleje og -vækst« tilbydes rådgivning om skatteforhold. Endelig tilbydes finansiel og praktisk rådgivning til velhavere, der ønsker at fraflytte deres hjemland – eksempelvis i forbindelse med pension – til blandt andet Schweiz.

Formuleringer, der i lyset af de seneste dages lækager fra Panama »klinger en smule skingert«, som Niels Johannesen, lektor i økonomi med speciale i skattely ved Københavns Universitet, siger det.

»Men der er også meget skatteplanlægning, der er helt lovlig, og det kan være den slags, de har i tankerne,« siger han.

Kommunikationschef for Nordea i Luxembourg, Jonas Torp, afviser, at der er noget mistænkeligt i valget af lande til de udenlandske afdelinger:

»Med den historik, der er, og de seneste års øgede fokus på skattely, kan jeg egentlig godt forstå, at folk løfter øjenbrynene. Men den naturlige forklaring er, at vi har lagt vores afdelinger i de lande, der kendt som knudepunkter i den finansielle verden. Det er hér, de bedste og mest specialiserede medarbejdere findes og dermed også hér, vi vil kunne tilbyde vores kunder den bedste rådgivning. Desuden er der tale om lande, hvor vilkårene i form af love og regler er indrettet mest fordelagtigt for finansielle virksomheder, hvilket jo er en af årsagerne til, at mange banker slår sig ned i netop disse lande,« siger Jonas Torp, der forsvarer, at banken rådgiver om skat:

»Skat er en konsekvens af de valg, som kunderne træffer for finansiering, investering, udflytning, arv og så videre. Derfor er det kun naturligt, at vi oplyser kunderne ‎om konsekvenserne af deres valg. Hvis vi ikke gjorde, kunne de med god ret blive skuffede,« siger han.

Lukkede afdeling for russiske velhavere

Det er ikke første gang, at Nordea får omtale for sine tvivlsomme kunder. I 2014 lukkede banken sin store afdeling for russiske velhaverkunder, der blev betjent af rådgivere i København.

Den enormt indbringende forretning blev blandt andet lukket efter en række kritiske artikler, hvor der blev sat spørgsmålstegn ved, om Nordea havde gjort tilstrækkeligt for at sikre, at kunderne kunne redegøre for, at pengene ikke stammede fra kriminalitet.

Sidste år fik Nordea en rekordbøde af det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, for ikke at overholde de regler om kontrol med hvidvask, der gælder for banker, og banken blev truet med at få inddraget sin banklicens.