Nordeas puljer slået af markedet

Afkastet i puljerne hos Nordens største formueforvalter Nordea kunne ikke hamle op med markedets afkast.

Foto: Brian Bergmann
Tusinder af investorer har set afkastet på deres pensionsoparing overhalet af markedet i første halvår, hvis pengene står i Nordeas pensionspuljer - bankernes alternativ til opsparing i et pensionsselskab.

I første halvår havde en investering fordelt på de mest omsatte aktier i C20-indekset på Københavns Fondsbørs været en betydeligt bedre forretning end at sætte pengene i Nordeas opsparingspuljer til pension.

C20 er steget med knap 10 procent siden årsskiftet, og det er adskillige procentpoint over alle Nordeas puljer. Den bedste af dem, internationale aktier, har givet et afkast på 6 procent, mens puljen med danske aktier kun har kastet 2,5 procent af sig.

"Vi er ikke tilfredse med udviklingen i første halvår. Det er ærgerligt, at et dårligt resultat på danske aktier kaster skygger over en ellers sund udvikling på andre områder som f.eks. inden for renteforvaltning og internationale aktier, hvor vi har klaret os godt. Årsagen til det skuffende afkast på danske aktier har været overvægt i ellers solide selskaber som bl.a. GN Store Nord, Coloplast, ALK Abelló og Danisco samt undervægt i Vestas," siger Lars Mathiesen, der er landechef for Nordea Investment Management.

Han mener dog ikke, at koncernens forvaltere har taget for stor risiko ved at satse for snævert.

"Men vores eksponering i enkeltaktier har været for høj, så den har vi reduceret," siger han og påpeger, at aktieinvesteringer skal ses over en længere periode, og at Nordea puljer med danske aktier sidste år gjorde det betydeligt bedre.

"Vi befinder os i en periode, hvor aktiekurserne svinger ganske meget. I den situation er det hensigtsmæssigt at sprede investeringerne yderligere, reducere andelen i enkeltselskaber samt have eksponering i selskaber, der klarer sig godt under skiftende markedsforhold," siger han.

I maj forlod den højt profilerede chef for danske aktier Peter Bundgaard Nordea for at etablere sin egen virksomhed. Men det har ifølge Lars Mathiesen ikke noget at gøre med første halvårs resultater.

"På personalesiden er der sket ændringer i organisationen. I maj forlod den danske aktiechef, Peter Bundgaard, organisationen for at etablere selvstændig virksomhed. Tim Jaksland har nu overtaget ansvaret for enheden, og så har vi ansat Thomas K. Østergaard med en fortid i Industriens Pension," oplyser Lars Mathiesen.

Nordeas største konkurrent Danske Bank har endnu ikke opgjort resultaterne for sine puljer.

Afkastet i Nordeas puljer opgjort den 28. juni 2007:

Lange obligationer: -1,3% Korte obligationer: 0,9%

Indeksobligationer: -6,4%

Danske aktier: 2,5%

Internationale aktier: 6,0%

Internationale obligationer: -3,1%

Højrenteobligationer: 1,2% Bankvalg (blandede puljer)

Lav risiko: 1,6%

Middel risiko: 2,2%

Høj risiko: 2,8%