Nordeas kapitalambitioner presser Danske Bank

Nordeas nye og mere konkrete mål for forrentning af egenkapitalen sætter Danske Bank under pres.

Danske Banks mål om at komme i den bedste halvdel er længere uden for rækkevidde, end det nogensinde har været, vurderer bankanalytiker Christian Hede fra Jyske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Danske Banks ordførende direktør Eivind Kolding har nemlig som mål, at Danske Bank skal være blandt den bedste halvdel af de seks store nordiske banker, når det gælder egenkapitalforrentning.

Men det mål ser ud til at blive sværere at nå, efter at Nordea onsdag har konkretiseret sin ambition for egenkapitalforrentning.

Nordea regner med en egenkapitalforrentning på 15 pct. under normaliserede markedsrenter, hvilket ifølge banken vil sige korte renter på omkring 3 pct. Samtidig skal kernekapitalen være 13 pct. mod tidligere 11 pct.

Ifølge en præsentation, der ledsager regnskabet, regner Nordea med at forrente sin egenkapital med 13 pct. i 2015, hvor markedsrenterne altså ikke ventes at være normale endnu.

Omvendt har Danske Bank lovet en egenkapitalforrentning på 12 pct. i 2015. Bankens finansdirektør Henrik Ramlau-Hansen har forklaret, at det er under forudsætning af korte renter på 2 pct. Hvis den forudsætning ændres til 3,4 pct., betyder det, at egenkapitalforrentningen bliver 14 pct. Bliver renterne lavere end forudsat, for eksempel 1,3 pct., bliver forrentningen tilsvarende lavere.

Hvis det skal bringe banken ind i den bedste halvdel blandt de seks nordiske banker, kræver det ikke alene fremgang for Danske Bank, det kræver tilsyneladende også, at de andre nordiske banker sætter tempoet ned.

Swedbank har onsdag morgen præsenteret en egenkapitalforrentning, der viser, at banken allerede i 2012 er nået op på 14,4 pct.

Da Eivind Kolding tilbage i november præsenterede investorerne for bankens ambitioner for 2015 lød det klare mål:

- Vi vil være i top tre blandt vores nordiske konkurrenter målt på egenkapitalforrentning.

Efterfølgende blev Kolding spurgt, hvilke nordiske banker han da regnede med ikke ville kunne nå en egenkapitalforrentning på 12 pct. i 2015, men det afviste han at svare på.

- Danske Banks mål om at komme i den bedste halvdel er længere uden for rækkevidde, end det nogensinde har været, vurderer bankanalytiker Christian Hede fra Jyske Bank.

- Både Swedbank, Handelsbanken og Nordea er langt foran, tilføjer han.

Christian Hede har købsanbefalinger på både Nordea og Danske Bank.