Nordeas dummebøde chokerer bankverdenen

En af ugens store historier kom fra Sverige og ramte Nordens største bank, Nordea – med Thors hammer.

Christian Clausen, koncernchef (CEO) for Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Tilsynet med banker i Sverige, Finansinspektionen, har kigget Nordea efter i sømmene og set på, om storbanken har orden i de interne systemer, der skal afsløre hvidvaskning, penge til terrorfinansiering og andre ulovligheder. Nordea har angiveligt ikke orden i sagerne, og Finans-inspektionen stak en bøde ud på 50 mio. svenske kroner.

Nordea-ledelsen ved topchefen Christian Clausen slog hælene sammen, erkendte manglerne og betalte bøden. Gad dog vide om den sag internt i Nordea stopper her. Man må formode, at der længere nede i Nordea-systemet skal findes en eller flere ansvarlige for disse mangler i Nordeas interne kontrolfunktioner, også kaldet compliance. Ikke mindst fordi det jo ikke er første gang Nordea får en sådan dummebøde.

Men når det ansvar er placeret og følgerne draget, kunne man forestille sig eller måske ligefrem forvente, at man også længere oppe i systemet, helt oppe i bestyrelsen, tog en snak om mahognibordet. Nemlig om man fra toppens side sender de rigtige – eller rettere de forkerte – signaler ned i Nordea-systemet. Om manglerne i Nordea’s complianceafdelinger reelt er en følge af, at man fra bestyrelsens side kun har en hovedrysten til overs for de stigende krav fra embedsmændene i de finansielle tilsyn og i de respektive ministerier og styrelser. At man i Nordea-bestyrelsen ensidigt dyrker en kortsigtet betragtning om, at en sparet krone er en tjent krone.

Egentligt er det ikke så meget bødens størrelse, der må vække til bekymring i Nordea. Det er derimod de kommentarer fra Finansinspektionen, som blev hæftet på. Blandt andet at de svenske finansmyndigheder lod forstå, at Nordeas banklicens i realiteten kunne inddrages. Så må det være så alvorligt, at selv Nordea-bestyrelsen må filosofere en anelse over tilværelsen. At inddrage en banklicens er at lukke banken. Det lyder forrykt og ville nok heller aldrig ske, men set ude fra kan man undre sig over, hvordan det kan komme så vidt med en ellers succesrig bank som Nordea.

Banken er svævet igennem finanskrisen uden de store knubs og anses for at have en dygtig, kompetent daglig ledelse, som forstår sig på bankforretninger og forstår sig på at sige nej til de låne- og kreditanmodninger, der kommer fra usolide kunder, som siden vil give banken tab.

Men noget synes forandret i Nordea inden for de senere år. Ikke bare synes compliance-afdelingerne underprioriterede, også bankens IT-systemer får en hård medfart, når man spørger sig for rundt omkring i det finansielle miljø. Set ude fra kan man frygte, at Nordea har udsultet de afdelinger, der ikke umiddelbart kan bidrage til indtjeningen her-og-nu.

Hvis tesen er rigtig, nemlig at ansvaret for manglerne i Nordea skal findes i bestyrelsen, så kræver det, at der er kvinde- og mandsmod i Nordea-bestyrelsen til at tage emnet op. Nordea havde indtil for få år siden den svenske stat inde som storaktionær. I dag sidder den finske finanskoncern Sampo på magten, og det er da også herfra Nordeas formand kommer, nemlig Björn Wahlroos, som er kendt for at have ét fokus: Bundlinjen.

Derudover er der en række institutionelle investorer i ejerkredsen samt adskillige hundrede tusinder småaktionærer. Det giver en meget stor magt til bestyrelsen i Nordea. Den næststørste aktionær er danske Nordea Bank Fonden med knap fire procent af ejerskabet, men fonden har dog ingen repræsentant i Nordea-bestyrelsen.

Eneste dansker i Nordea-bestyrelsen er den tidligere Danisco-direktør Tom Knutzen. Derudover sidder den gamle Nordea-forkæmper Lars G. Nordström, som selv var topchef i Nordea for år tilbage, også i bestyrelsen, og skal der komme et markant modspil til den magtfulde formand Björn Wahlroos må man formode, at det skal komme fra den kant. Men foreløbig har Nordea-bestyrelsen ikke vist tegn på at kunne slå revner.

Det er vigtigt at understrege, at Nordea er Nordens absolut største og stærkeste bank, og at den med sine centrale nøgletal også placerer sig blandt de bedste i Europa.

Derfor er der ikke grund til bekymring omkring økonomien i Nordea. Det, Nordea-bestyrelsen bør være bekymret over, er, om det ellers pletfrie image risikerer at erodere i takt med, at forskellige sager dukker frem, eksempelvis sagen om manglende compliance i forbindelse med hvidvaskningsreglerne. Der skal ikke så forfærdeligt mange af sådanne sager til, før stemningen kan vende, og vender stemningen først for Nordea, risikerer banken at blive suget ind i en negativ spiral.

En sådan stemning kan være svær selv at kæmpe sig ud af. Spørg bare hos kollegerne i Danske Bank. Under alle omstændigheder kræver det et laaaangt og sejt træk.