Nordeas "danske" trussel mod den svenske regering virkede delvist

Den svenske regering holder fast i sit forslag om en forhøjelse af bankafgift, der kan sende Nordeas hovedkvarter til København. Men storbankens trussel om at flytte hovedkvarteret væk fra Stockholm ser dog alligevel ud til at have haft en effekt.

Nordeas topchef Casper von Koskull må forholde sig til en ny resolutionsafgift i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Den svenske regering holdt fast mod truslerne fra Nordea. Sådan da.

Finansminister Magdalena Andersson og finansmarknadsminister Per Bolund har torsdag morgen på et pressemøde fortalt, at den svenske regering fastholder planerne om at forhøje bankernes afgift til den såkaldte resolutionsreserve. Afgiften forhøjes ifølge DI.se fra 0,09 til 0,125 procent næste år. Men derfra sænkes den så igen til 0,09 procent i 2019 og ned til 0,05 procent fra og med 2020. Sidste år var afgiften på 0,045 procent af bankernes såkaldte afgiftsgrundlag, der beregnes på baggrund af balancen.

Målet er, at reserven skal være fyldt i 2025, og at den her skal være nået op på tre pct. af de garanterede indskud i svenske banker. Det loft er samtidig nyt i forhold til det tidligere forslag, hvor der slet ikke var noget loft for fondens størrelse.

Trusler om flytning

Den svenske storbank Nordea har truet med at flytte sit hovedsæde ud af hjemlandet. Årsagen er netop udspillet fra den svenske regering, som lægger op til, at landets banker skal betale endnu mere ind til den såkaldte resolutionsreserve. Der er tale om en ekstraskat til statskassen, således at statskassen bliver bedre forberedt på de kommende finanskriser. Ifølge Nordeas egne beregninger vil det koste banken ekstra 5 mia. svenske kroner i 2019. Blandt andet derfor har Nordea-topchef Casper von Koskull offentligt erklæret, at banken overvejer at flytte sit juridiske hovedkvarter ud af Stockholm og ind i enten København eller Helsinki.

Og han blev bakket op af sin bestyrelsesformand.

»Regeringens forslag til den nye resolutions­reserveafgift er simpelthen umulig for os at leve med,« sagde Nordeas bestyrelsesformand, Björn Wahlroos, på en generalforsamling i marts ifølge Reuters.

Men nu ser der altså ud til, at bankens trusler ser ud til at have landet et kompromis, der kan betyde, at bankens hovedsæde forbliver i det svenske. Nordea tager ifølge dets danske pressechef Stine Wind de nye oplysninger med i bankens overvejelser.

“Vores bestyrelse vil selvfølgelig inddrage denne information, når de undersøger, hvad der er den bedste placering for hovedsædet, for at sikre retfærdige, forudsigelige og stabile regler på linje med vores internationale konkurrenter. Det er positivt, at den svenske regering har offentliggjort sit syn på resolutionsafgiften, hvilket er et af de parametre, der indgår i beslutningen,” lyder det i et skriftligt svar.

Hun kan endvidere bekræfte, at Nordeas bestyrelse ikke har truffet nogen beslutninger i denne sag. Det næste ordinære bestyrelsesmøde er den 14. juni.

Danmark havde gjort klar

Det danske embedsværk havde ellers gennem længere tid forberedt sig på, at Nordea skulle rykke ind i Danmark. Herhjemme har meldingen fra Erhvervsministeriet hidtil lydt, at man meget gerne ser Nordea flytte til Danmark, og at der ikke påregnes nogen yderligere beskatning af banken. Samtidig var der blevet nedsat en selvstændig forvaltningsmyndighed, der skulle tage sig af spørgsmål relateret til et eventuelt indryk fra Nordea.

Men en lang række finansordførere åbnede overfor Berlingske op for, at der skal tages højde for, at med en bank af Nordeas størrelse – dens samlede balance på 4.581 mia. kroner udgør 222 pct. af det danske BNP – følger også en markant større risiko.

Giftpille

Dermed sagt, at Nordea måske bør regne med, at de danske politikere i lighed med de svenske, ønsker en ekstra kapitalmæssig garanti for, at det ikke er skatteyderne, der må holde for, hvis en ny krise rammer, og den rammer Nordea.

Lige nu betyder den svenske regerings mildere udspil dog, at det er usikkert, hvorvidt Nordea gør alvor af sin flyttetrussel. Ifølge FinansWatch er der endvidere en indbygget giftpille i forhold til flytteplanerne i det svenske udspil. For finansminister Magdalena Andersson sagde ifølge nyhedsmediet, at filialer af udenlandske banker også skal bidrage til skatten.

Nordea skal således stadig betale en væsentlig afgift, selv om man skulle vælge at flytte hovedkvarteret ud af Sverige, da omkring en tredjedel af Nordeas aktiviteter er svenske. Samtidig vil lige præcis dette aspekt også ramme Danske Bank, der har filialer i Sverige.